JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

proktológia

proktológia szó jelentése

A 'proktológia' a gyógyászat egyik szakterülete, amely a végbél és az azt körülvevő területek betegségeivel foglalkozik. A proktológus (végbélspecialista) diagnosztizálja és kezeli a végbél, az anus (végbélnyílás) és a perianalis terület (végbél környéki terület) különböző problémáit és betegségeit. Ezek közé tartozhatnak például a végbél-repedés, aranyér, anális fisztula vagy akár végbélrák. A proktológusok rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és tapasztalattal ahhoz, hogy elvégezzék azokat az orvosi beavatkozásokat, amelyek segítségével megelőzhetők vagy kezelhetők ezek a problémák.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "proktológia" szó eredete a görög "proktos" szóból származik, ami "végbél" vagy "anus" jelentést hordoz. A "logia" pedig a görög "logosz" szóból származik, ami "tanulmány", "beszéd" vagy "tudomány" jelentéssel bír. Tehát a proktológia szó jelentése a végbél tanulmányozásával foglalkozó tudományágat jelöli.

A proktológia kifejezést valószínűleg először 1849-ben használták egy cikkben, amelyet az orvosoknak és sebészeknek szántak. A kifejezés azóta vált hivatalos nevévé a végbél- és vastagbélbetegségekkel foglalkozó orvosi szakterületnek.

A proktológia egy speciális területe az orvostudománynak, amely a végbél és az anus betegségeivel, valamint az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémákkal foglalkozik. A proktológusok diagnosztizálják és kezelik például az aranyér, a vastagbélgyulladás, a vastagbélpolipok vagy a végbélrák különböző formáit.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A proktológia a végbél és végbélnyílás betegségeinek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.
2. A proktológiai vizsgálat során a szakorvos megvizsgálja a beteg végbélét és végbélnyílását.
3. A proktológiai kezelés általában nem invazív módszereket alkalmaz, például gyógyszeres terápiát vagy diétás változtatásokat javasol.
4. Az aranyér az egyik leggyakoribb betegség, amelyet a proktológia kezel.
5. A proktológus szakember segít a pácienseknek megérteni és kezelni az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémákat.
6. A proktológiai vizsgálat során a szakorvos érzékeli, ha esetleg daganatos elváltozás található a végbélben vagy végbélnyílásban.
7. A proktológiai kezelés általában fájdalommentes és segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket, mint például a viszketést vagy vérzést.
8. A proktológiai problémák között szerepelhetnek olyan állapotok is, mint az anális repedések vagy tályogok.
9. A proktológus rendszeres szűrővizsgálatokat is javasolhat, különösen az idősebb korosztálynak.
10. A proktológiai kezelés során a szakorvos egyéni terápiás tervet dolgoz ki a beteg számára.

Rokonértelmű szavak

végbélgyógyászat, végbélkutatás, végbéltudomány

Fonetikus átírás

[proktoːlógiɒ]

Betűrendben közeli szavak

progresszív, project, projekció, prókátor, proklamáció, proktológia, proletár, proletárdiktatúra, proletariátus, proli, proliferáció,