JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

manifesztáció

manifesztáció szó jelentése

A 'manifesztáció' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'manifesztáció' szó eredetileg a latin 'manifestatio' szóból ered, ami annyit jelent, hogy 'nyilvánvalóvá tétel'. A magyar nyelvben használt alakja pedig egy külföldről átvett kifejezés. A 'manifesztáció' fogalma egy olyan tevékenységet vagy eseményt jelöl, amely során valaki vagy valami nyilvánvalóvá teszi az elképzeléseit, szándékait vagy érzéseit. Ez lehet például egy tüntetés, demonstráció vagy rendezvény, ahol emberek követeléseiket vagy véleményüket hangoztatják. A manifesztáció lehet politikai, társadalmi, vallási vagy kulturális jellegű is. A manifesztáció célja általában az, hogy felhívja a figyelmet valamilyen problémára vagy ügyre, és megpróbáljon változást elérni. A résztvevők gyakran jelszavakat skandálnak vagy transzparenseket viselnek, hogy kifejezzék az álláspontjukat. A manifesztáció tehát egyfajta megnyilvánulás, amelyen keresztül az emberek kinyilváníthatják azt, amiben hisznek vagy amit szeretnének elérni.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "manifesztáció" szó eredete a latin "manifestatio" kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése "nyilvánvalóvá tétel" vagy "megmutatás". Az eredeti latin szóban az "manifestus" melléknév szerepel, ami azt jelenti, hogy valami nyilvánvaló, nyílt vagy látható.

A "manifesztáció" szó használata azonban nemcsak a latinhoz köthető. A középkori latinból a francia nyelvbe került át a 14. században a "manifestacion" formában, majd onnan terjedt tovább más európai nyelvekre, beleértve az angolt is.

A "manifesztáció" kifejezés jelentése az idők során bővült és átalakult. A modern értelemben használt manifesztáció fogalma a 19. században vált egyre elterjedtebbé. Ekkor kezdett jelenteni egy nyilvános megnyilvánulást vagy demonstrációt, amelyen emberek egy csoportja vagy mozgalom egy közös ügyért áll ki.

Az etimológiai elemzés szerint a "manifesztáció" szó gyökerei visszavezethetőek a latin "manifestus", valamint a görög "phanai" igéhez, ami azt jelenti, hogy megmutatni vagy kimondani. Ezek a gyökerek tükrözik a szó eredeti jelentését, miszerint valami nyilvánvalóvá válik vagy megmutatkozik.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A manifesztáció az, amikor a vágyainkat és gondolatainkat valósággá változtatjuk.
2. A pozitív gondolkodás és a manifesztáció segít abban, hogy vonzzuk az általunk kívánt dolgokat az életünkbe.
3. A manifesztáció egy erős eszköz, amely segít elérni a céljainkat és megvalósítani az álmokat.
4. Minden reggel vizualizálok és manifesztálok a sikeres napomért.
5. Az elmúlt évben nagyon sok pozitív változást tapasztaltam az életemben, amelyet a manifesztációnak köszönhetek.
6. Az univerzum mindig támogatja a manifesztációimat, és lehetővé teszi számomra, hogy elérjem a vágyott eredményeket.
7. Rendszeresen használom a manifesztációt, hogy új lehetőségeket és boldogságot hozzak az életembe.
8. A manifesztáció segít abban, hogy összpontosítsak arra, amit szeretnék elérni, és lehetővé teszi számomra, hogy lépéseket tegyek ezen célok felé.
9. Amikor hiszek a manifesztáció erejében, sokkal könnyebbé válik az élet, és több lehetőség nyílik meg előttem.
10. A manifesztáció az én irányító eszközöm, amellyel alakítom az életemet a vágyaim és álmaim szerint.

Rokonértelmű szavak

kinyilvánítás, kijelentés, megnyilvánulás, kimutatás, kifejezés, nyilvánvalóság, bemutatás

Fonetikus átírás

/mɑnifɛstɑːcioː/

Betűrendben közeli szavak

mandiner, mandzsetta, mániákus, manicheizmus, manifeszt, manifesztáció, manifesztál, manifesztálódik, manifesztum, manikűrös, manióka,