JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

szürreális

szürreális szó jelentése

A 'szürreális' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben azt jelenti, hogy valami olyan dolog vagy helyzet, amely különös, meghökkentő és elképesztően abszurd. A szürreális fogalmához kapcsolódik az álomvilág, a fantázia és a képzelet. Az ilyen jellegű dolgok vagy helyzetek látszólagosan ésszerűtlenek és lehetetlennek tűnnek, de mégis megjelennek és hatással vannak az emberi érzelmekre és gondolkodásra.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 9 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A szó kialakulása a francia 'surréaliste' szóból ered, amelyet Guillaume Apollinaire alkotott meg 1917-ben. A szó előtagja a francia 'sur', ami azt jelenti, hogy 'felett', vagy 'túl'. Az alapszó pedig a 'réaliste', ami azt jelenti, hogy 'valóságos'. Így a szürreális egy olyan felettvalóságos fogalmat jelent, amely túlmutat a valóságon.

Szófaja és helyesírása

A 'szürreális' szófaja melléknév, így helyesírása is azonos: szürreális. Példamondatok: "A szürreális álmok tele vannak furcsa figurákkal." "A festményekben megjelenő szürreális tájak misztikus hangulatot árasztanak." "Az új irodalmi mű egy szürreális világban játszódik."

Rokonértelmű szavak

Rokonértelmű kifejezések: abszurd, elképesztő, különös, meghökkentő, misztikus.

Betűrendben közeli szavak

szurkál, szurkálás, szürke, szurkol , szurok, szürreális, szuszék, szuszog, szuszpenzió, szuszpenzív, szuterén,