JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

homofóbia

homofóbia szó jelentése

A 'homofóbia' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az, amikor valaki vagy valamely társadalmi csoport előítéletes, negatív vagy gyűlölettel teli hozzáállást tanúsít az azonos nemű vonzalommal rendelkező emberekkel szemben. A homofóbia kifejezhető diszkriminációval, erőszakkal, stigmatizálással vagy más olyan cselekedetekkel, amelyek célja a homoszexuálisok kirekesztése vagy megbélyegzése. A homofóbia a társadalomban előforduló elfogadhatatlan és káros jelenség, amely korlátozza az egyének szabadságát és emberi jogait. A homofób magatartás megakadályozza a társadalmi egyenlőséget és befolyásolja az LMBTQ+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség tagjainak életminőségét és mentális egészségét.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "homofóbia" szó eredete és kialakulása a 20. századra nyúlik vissza, és az angol "homophobia" kifejezésből származik. A szó két részből áll: "homo", ami görögül "ember" vagy "hasonló" jelentést takar, valamint a "fóbia", ami görögül "félelem" vagy "rettenet" jelentésű.

A homofóbia eredete az 1960-as években található meg, amikor Evelyn Hooker amerikai pszichológus a homoszexuális emberek mentális egészségét vizsgálta. Eredményei azt mutatták, hogy a homoszexuális emberek nem különböznek mentális egészségügyi szempontból a heteroszexuális emberektől. Ez ellentmondott a korábban elfogadott nézeteknek, miszerint a homoszexualitás mentális betegség vagy rendellenesség.

A homofóbia mint fogalom ekkor kezdett elterjedni, hogy leírja az irracionalis félelmet, gyűlöletet vagy előítéleteket a homoszexuális emberekkel szemben. Az első dokumentált használata az 1969-es Stonewall Inn zavargásokkal kapcsolatos újságcikkekben történt, amikor az LGBT közösség tagjai felléptek a rendőrségi zaklatások és diszkrimináció ellen.

Azóta a homofóbia fogalma széles körben elterjedt és beépült a nyelvbe, hogy leírja az olyan negatív attitűdöket és viselkedéseket, amelyek homoszexuális emberekkel szemben mutatkoznak meg. A homofóbia elleni küzdelem egyre nagyobb társadalmi támogatást kapott, és számos országban jogszabályokat hoztak a homoszexuális emberek jogainak védelme érdekében.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A homofóbia elítélendő és elfogadhatatlan viselkedés, amely az LMBTQ+ közösség tagjait diszkriminálja és hátrányos helyzetbe hozza.
2. A homofóbia egy gyűlölettel teli, negatív attitűd a homoszexuálisokkal szemben.
3. A homofóbia megakadályozza az egyenlőséget és az elfogadást a társadalomban.
4. Az agresszív homofób támadások sokszor súlyos fizikai és érzelmi sérüléseket okoznak az áldozatoknak.
5. A homofóbia megnyilvánulhat verbális vagy fizikai molesztálásban is.
6. A homofóbiával szembeni fellépés nagyon fontos a társadalmi igazságosság és az emberi jogok védelme érdekében.
7. Az iskolákban a homofóbia elleni oktatás lehetőséget teremthet a diákok számára, hogy megértsék és elfogadják a különböző szexuális orientációkat.
8. A meleg párok jogainak védelme fontos lépés a homofóbia leküzdésében.
9. Különleges törvényekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan küzdjünk a homofóbia ellen.
10. A homofóbia összefüggésben állhat a társadalomban tapasztalható sztereotípiákkal és előítéletekkel.

Rokonértelmű szavak

gyűlölet a meleg emberek iránt, melegségellenesség, homoszexuálisok elleni előítélet, melegellenesség, homoszexuális félelem

Fonetikus átírás

[hɔmofobiɑ]

Betűrendben közeli szavak

homlokzat, homo homini lupus, homo sapiens, homo_homini_lupus, homo_sapiens, homofóbia, homogén, homogenitás, homokbucka, homológ, homorít,