JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kanópuszedény

kanópuszedény szó jelentése

A "kanópuszedény" egy régészeti vagy muzeológiai kifejezés, mely az ókori Egyiptomban elterjedt temetkezési szokásokhoz kapcsolódik. A kanópuszedények olyan kis méretű, díszes edények voltak, melyek a múmiák mellett helyezték el a sírban. A kanópuszedények olyan formájúak voltak, mint egy emberi fej. Általában négyszögletes kialakításúak voltak, és megfeleltek az ókori egyiptomi isteneknek is. Ezek az edények tartalmazták a múmia belső szerveit, amelyeket kiemeltek a testből és elkülönítve helyeztek el a sírban. Egy komplett temetkezés során négy kanópuszedényt használtak: amelyekben az agyat (amit Hapi istenség jelképezett), a tüdőt (Amset istenség), a májat (Duamutef istenség) és a gyomrot (Kebhsenuf istenség) helyezték el. A kanópuszedények nagy jelentőséggel bírtak az ókori egyiptomi vallás és temetkezési rituálék során. Ezen keresztül hitték, hogy biztosítani lehet az elhunyt lelke számára a továbbélést a túlvilágon. Emellett ezek az edények fontos tárgyak voltak az egyiptomi művészetben és kultúrában is, amelyek részei lehetnek múzeumi kollekcióknak és régészeti kiállításoknak.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A 'kanópuszedény' szó eredete az ókori Egyiptusra vezethető vissza. A kanópuszedények olyan kis edények voltak, amelyeket az ókori egyiptomiak a halott testének belső szerveit tárolták, amikor azokat mumifikálták. Ezek az edények általában kőből vagy fából készültek, és négy részből álltak: egy emberi fejet formázó fedélből, amelyen általában a halott arcképe volt látható, valamint három testet formáló edényből.

A 'kanópuszedény' szó maga a kanopusz nevű város után kapta a nevét, ahol ezeket az edényeket először találták meg. Kanopusz egy ókori város volt Egyiptomban, amely a mai Alexandriától délre helyezkedett el. A város neve eredetileg a görög mitológia szerint Kanoposz nevű hajótöröttre utalt, aki itt élte életét.

Az 'edény' szó az ómagyar nyelvből származik, és jelentése "tartály", "konténer". A szó etimológiája révén visszavezethető a török nyelvre is.

Összességében tehát elmondható, hogy a 'kanópuszedény' szó eredete az ókori Egyiptomra, a kanopuszi városra vezethető vissza, ahol az ilyen típusú edényeket először találták meg.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A kanópuszedények az ókori Egyiptomban használtak az elhunytak belső szerveinek tárolására.
2. A múzeumban kiállított kanópuszedények gyönyörűen díszítettek és részei voltak az egyiptomi temetkezési szokásoknak.
3. Az egyik legrégebbi kanópuszedény több mint 3000 éves és elképesztően jó állapotban maradt meg az idők során.
4. A kanópuszedények általában négy részből álltak, melyek mindegyike más belső szervet tartalmazott.
5. Az egyiptomiak nagy tisztelettel bántak a kanópuszedényekkel, hiszen ezek segítették a halottak lelki átmenetét a túlvilágra.
6. A kanópuszedények díszítése sokszor istenek és istennők ábrázolásáról szólt, akik felügyelték a halott lelki útját.
7. Manapság a kanópuszedények rendkívül értékes régészeti leleteknek számítanak, amelyek segítenek megérteni az ókori egyiptomi kultúrát és vallást.
8. Az egyik legismertebb kanópuszedény a fáraó Tutankhamon sírjában találták, és az egész világot lenyűgözte az aprólékos kidolgozása és gazdag díszítése miatt.

Rokonértelmű szavak

edény, urna, urnaedény, sírurna, síredény

Fonetikus átírás

/kɑnoːpuszedeːɲ/

Betűrendben közeli szavak

kánon, kanonikus, kanonizálás, kánonjog, kanonok, kanópuszedény, kanta, kántál, kantin, kanton, kántortanító,