JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

pertussis

pertussis szó jelentése

A "pertussis" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: pertussis, más néven köhögőköhögés vagy torokköszörülés, egy fertőző légúti betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. A betegség jellemző tünete az erős és hosszan tartó köhögési rohamok, amelyeket nehézlégzés és torokköszörülés kísérhet. A pertussis főként csecsemőket és kisgyermekeket érint, akik még nem oltottak vagy nem teljes oltási sorozaton vannak túl. A betegség terjedése cseppfertőzéssel történik, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüsszent. Az inkubációs időszak általában 7-10 nap, majd megjelennek a jellegzetes tünetek. A pertussis súlyos lehet csecsemőknél és kisgyermekeknél, akiknél légzési nehézségeket és légzési elégtelenséget okozhat. A pertussis elleni legjobb védekezés a védőoltás, amely a gyerekek oltási programjának része. Az oltás segít megelőzni vagy enyhíteni a betegség súlyosságát. Ha valaki fertőzött pertussisszel, antibiotikum-kezelést írnak elő, hogy csökkentsék a betegség terjedését és a tünetek súlyosságát. A pertussis komoly betegség, különösen a csecsemők és kisgyermekek számára. Az időben történő diagnózis és kezelés, valamint az oltások elengedhetetlenek a fertőzés megelőzésében és kontrollálásában.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "pertussis" szó eredete a latin nyelvre vezethető vissza. A "pertussis" latin kifejezés a "per-" előtagot tartalmazza, ami "teljesen" vagy "alaposan" jelent, valamint a "tussis" szót, ami egyszerűen azt jelenti, hogy "köhögés". Tehát a szó eredeti jelentése "alapos köhögés".

A pertussis egy légzőszervi megbetegedés, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. A betegség fő tünete az erős köhögési rohamok sorozata, amelyek hosszú ideig tartanak és nehéz légzést okozhatnak. Ez a köhögési rohamok sorozata azért alakul ki, mert a baktérium megtámadja a légutakat, és irritálja őket.

A pertussis szó etimológiáját tekintve tehát arra utal, hogy a betegség legfontosabb tünete a köhögés. A latin eredetű kifejezés az angolban is hasonlóan hangzik: "whooping cough", ami szintén utal a jellegzetes köhögésre.

A pertussis betegség előfordulása már régóta ismert. Az első leírásokat már az ókori görögök és rómaiak is megemlítették. A betegség elleni oltások fejlesztése és a járványok visszaszorítása azonban csak a 20. században kezdődött.

Szófaja és helyesírása

beteegség

Példamondatok

1. A pertussis, más néven szamárköhögés, egy nagyon fertőző légúti betegség.
2. A kisbabák és gyermekek a leginkább veszélyeztetettek a pertussis kórokozójával szemben.
3. Az érett immunitás a pertussissal szemben általában csak azoknál az embereknél alakul ki, akik már átestek a betegségen vagy beoltották őket ellene.
4. A pertussis tünetei közé tartozik az elhúzódó köhögési rohamok, amelyeket nehézlégzés és fulladásos epizódok is kísérhetnek.
5. A pertussis elleni vakcina hatékony védelmet nyújt a betegség ellen és csökkenti annak súlyosságát az esetleges fertőzés esetén.
6. Az egész családnak javasolt beoltatnia magát a pertussis ellen, hogy megvédje a csecsemőket és kisgyermekeket a betegség terjedésétől.
7. A pertussis járványok gyakran fordulnak elő közösségekben vagy iskolákban, ezért fontos az oltások rendszeres frissítése.
8. Az idősebb emberek is érzékenyek lehetnek a pertussisra, ezért ajánlott nekik is védőoltást kapniuk.
9. A pertussis súlyos komplikációkat okozhat, például tüdőgyulladást vagy agyvelőgyulladást.
10. Az időben diagnosztizált és kezelt pertussis eseteknek jó prognózisa van, de a betegség súlyos lehet csecsemők és idősek esetében.

Rokonértelmű szavak

köhögés, szamárköhögés, szamárköhögéses, kiköhögés, husszúköhögés

Fonetikus átírás

/pərˈtʊsɪs/

Betűrendben közeli szavak

perszóna, perszonalizáció, pertli, pertu, perturbáció, pertussis, pervazív, perverz, perverzió, perzisztál, perzisztencia,