JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

manifesztál

manifesztál szó jelentése

A 'manifesztál' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'manifesztál' szó gyakran használt kifejezés a pszichológiában és az ezotériában, amely arra utal, hogy valaki tudatosan vagy akaratlagosan megnyilvánítja vagy előhívja a vágyait, szándékait vagy céljait. Ez a folyamat általában a gondolatok, érzelmek és vizualizációk erejét használja fel azzal a céllal, hogy vonzza és valósítsa meg az adott vágyott dolog vagy helyzet manifesztálódását az illető életében. A manifesztálás elmélete szerint az emberi tudat és energia képes befolyásolni a külső valóságot, és ha valaki elég erősen hisz, koncentrál és pozitív energiákat sugároz, akkor képes lehet vonzani az áhított dolgokat vagy körülményeket az életébe. A manifesztálás tehát egy olyan aktív folyamat, amelyben az egyén tudatosan irányítja a gondolatait és cselekedeteit annak érdekében, hogy megteremtse vagy vonzza azt, amit szeretne elérni vagy megtapasztalni az életében.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "manifesztál" szó eredetét a latin "manifestus" szóból eredeztethetjük, amelynek jelentése "nyilvánvaló" vagy "kinyilvánított". A "manifestus" eredetileg a "manus" (kéz) és a "festus" (készített) szavakból állt össze, ami arra utal, hogy valami kézzelfogható vagy megmutatható módon jelenik meg.

A középkori latinban a "manifestus" jelentése kibővült a nyilvánosság, az egyértelműség és az evidencia fogalmára is. A 16. században a szó már az angol nyelvbe is bekerült, ekkor már jelenthetett nyilatkozatot vagy kinyilvánítást.

A "manifesztál" igét először a 19. század végén kezdték használni, amikor megjelentek a spirituális mozgalmak és az úgynevezett 'új gondolat' irányzatok. Ebben a kontextusban a manifestálás azt jelenti, hogy tudatosan vonzzuk be vagy hozzuk létre azt, amit szeretnénk vagy vágyunk.

Az "ismertesd" szó nem található az etimológiai forrásokban, de valószínűleg arra utalsz, hogy bemutassuk vagy magyarázzuk el a "manifesztál" szó eredetét és jelentését.

Szófaja és helyesírása

ige

Példamondatok

1. Azt hiszem, elkezdtem manifesztálni az álmom valóra váltását.
2. Minden reggel manifesztálom a boldogságot és a bőséget az életemben.
3. Az univerzum segít nekem, amikor a vágyaimat manifesztálom.
4. Nagyon fontos, hogy pozitív gondolatokkal manifesztáljuk a sikert.
5. Ahogy manifesztálom a jó egészséget, érzem, hogy teste és lelke is egyre erősebbek lesznek.
6. Évek óta vizualizálok és manifesztálok egy boldog párkapcsolatot, és most végre találtam valakit, aki hozzám illik.
7. Összpontosíts azon, hogy mit szeretnél elérni az életben, és kezdd el manifesztálni azt.
8. A teremtő erővel rendelkezem, ezért mindent képes vagyok manifesztálni az életembe.
9. Amikor rendszeresen meditálok és vizualizálok céljaimat, könnyebben tudom őket manifesztálni.
10. Az élet minden területén sikeres vagyok, mert tudatosan manifesztálom a pozitív változásokat.

Rokonértelmű szavak

nyilvánul, kifejeződik, megmutatkozik, megjelenik, láthatóvá tesz, kimutat, jelentkezik

Fonetikus átírás

mɑnifɛstaːl

Betűrendben közeli szavak

mandzsetta, mániákus, manicheizmus, manifeszt, manifesztáció, manifesztál, manifesztálódik, manifesztum, manikűrös, manióka, manipuláció,