JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

manióka

manióka szó jelentése

A "manióka" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A manióka egy trópusi növény, amelynek tudományos neve Manihot esculenta. A manióka az Euphorbiaceae családba tartozik, és az őshonos Dél-Amerikából származik. A növény gyökérzöldsége rendkívül tápláló és gazdag szénhidrátban. A manióka gyökérét főként étkezési célokra termesztik, és sok országban alapvető élelmiszerforrást jelent. Az érett manióka gyökere sárgás vagy fehéres színű, és általában keményítőtartalma miatt használják fel. A keményítőt először ki kell mosni és fermentálni, majd meg kell szárítani, hogy a maniókalisztet előállítsák. Ez a liszt különféle ételekhez és italokhoz használható, például kenyérhez, tésztához, piskótához vagy süteményekhez. A manióka rendkívül ellenálló növény, amely a trópusi klímát kedveli. Nagyon fontos élelmiszerforrás a szegényebb régiókban, mivel képesek termeszteni rossz talajokon és szárazságban is. A manióka termesztése hozzájárulhat a helyi gazdaság fejlődéséhez és az élelmiszerbiztonsághoz. Fontos megjegyezni, hogy a nyers manióka gyökérében lévő cián vegyületek mérgezőek lehetnek, de az előkészítési folyamatok (mosás, fermentálás, szárítás) során a mérgező anyagok jelentős része eltávolítható.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "manióka" szó eredetét a portugál nyelvből kölcsönöztük, ahol "mandioca" néven ismert. A portugálok eredetileg a dél-amerikai Guarani őslakosok nyelvéből vették át ezt a szót.

A manióka egy trópusi növény, amelyet az indiánok már évszázadok óta termesztenek dél-amerikai területeken, mint például Brazíliában és Paraguayban. A portugálok felfedezésekor megismerték ezt a növényt, és a mandioca nevet adták neki.

Az eredeti Guarani nyelvben a "mani" jelentése "taposás" vagy "durva", míg az "oca" jelentése "ház". Ez utal arra, hogy a manióka gyökereit először ki kell préselni és fermentálni kell, majd a feldolgozott tésztát megszárítják, mielőtt lisztté őrölik. A guaranikus népesség ezekhez a feldolgozási módszerekhez használt taposságos házakra utalt, amelyeket maniókának neveztek.

A manióka később elterjedt más kontinenseken is, például Afrikában és Ázsiában. Az etimológiai eredete tehát a Guarani nyelvben gyökerezik, és a portugálok átvétele után terjedt el világszerte.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A manióka Afrikában és Dél-Amerikában egyik legfontosabb élelmiszer alapanyag.
2. A manióka gyökérét feldolgozzák például lisztté vagy keményítővé, amit különböző ételek elkészítésénél használnak.
3. A manióka tápláló és könnyen emészthető, ezért ideális választás lehet a különböző étrendekbe.
4. Az egészséges manióka-fogyasztás segíthet a székrekedés és emésztési problémák enyhítésében.
5. A manióka gazdag ásványi anyagokban, például vasban és kalciumban, amelyek fontosak az egészséges csontok és vérképzés szempontjából.
6. Különféle manióka ételek közül a legismertebb talán a pirított manióka chips, amely népszerű snack lehetőség.
7. A manióka látványosan növekszik trópusi klímában, és fontos mezőgazdasági termény lehet a fejlődő országok számára.
8. Néhány recept szerint a maniókát főzve vagy sütve is elkészíthetjük köretként vagy önálló fogásként.
9. A maniókából készült kenyér és sütemények gluténmentes alternatívái lehetnek azoknak, akik érzékenyek a gabonafélékre.
10. Az egészséges manióka fogyasztás hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához és az immunrendszer erősítéséhez.

Rokonértelmű szavak

kasszáva, manióka gyökér, kuzsuk, mandioka, kaszava, manioka

Fonetikus átírás

mɑˈnioːkɑ

Betűrendben közeli szavak

manifesztáció, manifesztál, manifesztálódik, manifesztum, manikűrös, manióka, manipuláció, manipulatív, manír, manna, mantrázik,