JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

mániákus

mániákus szó jelentése

A 'mániákus' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'mániákus' jelző olyan személyt vagy viselkedést ír le, amely túlzottan elkötelezett vagy lelkes egy adott dolog iránt. A mániákus ember szenvedélyesen ragaszkodik valamihez, és általában erőteljesen és gyakran elfogult módon követi azt. A 'mániákus' kifejezés eredetileg a pszichiátriában volt használatos, ahol az úgynevezett mániás depresszióra utalt, amely az egyik bipoláris zavar típusa. Ebben az esetben a beteg váltakozóan tapasztalja az eufória és a depresszió állapotait. A mindennapi beszédben a 'mániákus' szó azonban általánosan használt kifejezés lett arra, hogy valaki rendkívül intenzíven és szenvedélyesen foglalkozik valamivel. Például mondhatjuk, hogy valaki 'film-mániás', ha nagyon szereti a filmeket, vagy 'sportmániás', ha szenvedélyesen követi a sporteseményeket. Fontos megjegyezni, hogy a 'mániákus' szót nem kell összetéveszteni a betegség nevével (mániás depresszió), és a mindennapi nyelvben általában nem használjuk a betegségre való utalásként.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "mániákus" szó eredete a görög "maníā" szóból származik, amelynek jelentése "őrültkedv, megszállottság". A görögben a "maníā" szó az istenek által okozott őrületet vagy másságot jelentette, amelyet az emberekre általában büntetésként küldtek. Az ókori görög mitológiában több isten ismert volt, akik őrültséget okoztak az emberekben, például Dionüszosz vagy Apollón.

Az etimológiai út a görögtől az angol nyelvben történő átvételen keresztül vezetett. Az angolban a "mania" szó ugyanazt a jelentést hordozza, mint a görögben, és ezt követte az angolból való további nyelvi adaptáció más nyelveken. A magyar nyelvben a "mániákus" kifejezés az angolból történő fordítás eredményeként került bevezetésre.

A "mániákus" szó tehát eredetileg az ókori görög mitológiából származik, majd később a modern nyelvekbe került átadás során változott és fejlődött. A mai értelmében a "mániákus" kifejezés olyan személyt vagy viselkedést jelöl, amely erőteljesen és túlzottan elkötelezett, szenvedélyesen vagy megszállottan valami iránt.

Szófaja és helyesírása

melléknév

Példamondatok

1. A barátomnak van egy munkamániája, mindig túlórázik.
2. Az anyósom egy takarításmániás, mindig a szobákban porol és takarít.
3. Az autószerelő kollégám egy sebességmániás, mindig gyorsan hajt az utakon.
4. A sportmániás testvérem minden nap edzésre jár.
5. Az édességmániás barátnőmnek mindig van valamilyen édesség a táskájában.
6. A könyvmániás tanárunknak több ezer könyve van otthon a polcain.
7. Az utazómániás barátom minden hónapban más országba utazik.
8. Az öltözködésmániás nővérünk mindig divatos ruhákban jár.
9. A zenei mániám az, hogy minden nap hallgatok zenét.
10. A fotómániás barátom mindig minden pillanatot lefényképez.

Rokonértelmű szavak

fanatikus, megszállott, rajongó, szenvedélyes, extrovertált, lelkesítő, kitartó, kompulzív

Fonetikus átírás

mɒˈniɑːkus

Betűrendben közeli szavak

mámor, mandala, mandátum, mandiner, mandzsetta, mániákus, manicheizmus, manifeszt, manifesztáció, manifesztál, manifesztálódik,