JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kontamináció

kontamináció szó jelentése

A 'kontamináció' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'kontamináció' fogalma a nyelvészet területén használt kifejezés, amely a két vagy több szó keveredését jelenti egy mondatban vagy kifejezésben. Ez a keveredés olyan formában történhet, hogy két különböző szót kombinálunk egyetlen szóban vagy kifejezésben, vagy az eredeti szavakat részleteiket felcserélve vagy összekeverve használjuk. Példák kontaminációra: - "Elmentünk mozizni" - Itt a "mozi" és a "megyünk" szavak összekeveredtek, és az eredmény "mozizni" lett. - "Szép napot szegek!" - Itt a "szép napot" és a "jó napot" kifejezések elemeket cseréltek meg egymással, és az eredmény egy új, nem létező kifejezés lett. A kontamináció gyakran véletlenül történik, amikor valaki hibázik vagy zavarban van beszéd közben. Az ilyen hibák néha viccesek lehetnek, és humorforrásként is használhatók. A kontamináció azonban nem mindig hiba eredménye; néha tudatosan alkalmazzák azért, hogy egyedi vagy szokatlan kifejezéseket hozzanak létre. A 'kontamináció' szó tehát a nyelvészetben azon jelenséget írja le, amikor két vagy több szó keveredik vagy összekeveredik egy mondatban vagy kifejezésben.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kontamináció" szó eredete a latin "contaminatio" kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése "összekeverés" vagy "szennyezés". A latin "contaminare" igéből származik, amely azt jelenti, hogy "összekever" vagy "szennyez".

Eredetileg a kontamináció fogalma az alapvetően fizikai értelemben használták, például az élelmiszer- vagy vízforrások szennyeződése esetén. Azonban az idők folyamán a szó jelentése kiterjedt más területekre is, például a nyelvészetre és a kultúrára.

A kontamináció fogalma a nyelvtudományban azt jelenti, amikor két vagy több különböző nyelvi elem keveredik vagy összeolvad egymással. Ez általában olyan helyzetekben fordul elő, amikor különböző nyelvjárások vagy nyelvek találkoznak egymással.

A kontamináció fogalma a kultúrában pedig azt jelenti, amikor két vagy több különböző kulturális elem vagy gyakorlat keveredik vagy összeolvad egymással. Ez általában akkor történik, amikor különböző népek vagy kultúrák közötti kapcsolatok alakulnak ki.

Az "kontamináció" szó tehát eredetileg egy fizikai szennyeződést vagy összekeverést jelentett, de az idők folyamán kiterjedt más területekre is, mint nyelvészet és kultúra.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A kontamináció jelentős problémát okozhat az élelmiszeriparban.
2. A kontamináció következtében több ember megbetegedett az étteremben.
3. Az orvosok felfedezték a kontaminációt a páciens vérében.
4. A földrengés után bekövetkezett kontamináció miatt nem lehetett használni az ivóvizet.
5. A kutatók vizsgálták a talaj kontaminációját a vegyi anyagok hatásainak feltárására.
6. A gyógyszeriparban fontos szerepet játszik a kontamináció megelőzése és kezelése.
7. A légkör kontaminációja növeli az asztmás betegek tüneteit.
8. Az autópályán történt baleset következtében nagy mértékű olajkontamináció keletkezett.
9. Az ipari létesítményeknek gondoskodniuk kell a szennyvíz kontaminációjának minimalizálásáról.
10. Az élelmiszeriparban dolgozó munkavállalóknak elengedhetetlenek a higiéniai előírások betartása annak érdekében, hogy megelőzzék a kontaminációt.

Rokonértelmű szavak

szennyezés, fertőzés, beszennyezés, fertőződés, szennyezettség, kontaminálódás

Fonetikus átírás

/kontaminɑ́ːtsioː/

Betűrendben közeli szavak

konszern, konszignáció, konszolidáció, konszolidál, kontaktus, kontamináció, kontár, kontempláció, kontemplatív, konteó, kontextus,