JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kontempláció

kontempláció szó jelentése

A "kontempláció" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A kontempláció egy olyan elméleti vagy elmélkedő tevékenység, amelyet általában csendes helyen, megfelelő időtartamban és figyelemmel végzünk. A kontempláció során az egyén elmélyülten gondolkodik, megerősíti a belső béketűrését és megpróbálja megérteni az adott témát vagy problémát. A kontempláció tehát egy olyan mentális folyamat, amelynek célja a belső békének és harmóniának elérése, valamint a tudatosság és az értelem fejlesztése. A kontempláció különböző formákban és módszerekkel gyakorolható. Ez lehet például meditáció, imádság, önismereti gyakorlatok vagy életfilozófiai elmélkedés. A kontempláció során az ember lelassítja a gondolatait és figyelmét önmagára irányítja. Ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy mélyebb betekintést nyerjen az élet nagy kérdéseibe, a saját céljaiba és értékeibe. A kontempláció szerepet játszik a spirituális fejlődésben is. Segít az egyénnek elérni a belső béke és harmónia állapotát, valamint az önmegvalósítást és a spirituális növekedést. Emellett a kontempláció segít megtalálni a válaszokat a nehéz kérdésekre, megnyugvást hoz az aggodalmak közepette, és erősíti az ember kapcsolatát önmagával és a világgal. Fontos megjegyezni, hogy a kontempláció nem csak vallási vagy spirituális gyakorlat. Bár ezekben a területeken gyakran alkalmazzák, bárki számára elérhető módszer arra, hogy elmélyülten gondolkodjon és megtalálja a belső nyugalmat és megértést.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 1 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kontempláció" szó eredete a latin "contemplatio" kifejezésre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy "elmélkedés, szemlélődés". Az eredeti latin szó szerkezete a "con-" előtaggal kezdődik, ami azt jelenti, hogy "együtt" vagy "teljesen", és a "-templum" szóval folytatódik, ami templomot vagy szent helyet jelent. Tehát a kontempláció eredeti jelentése lehetett "együtt lenni egy szent helyen".

A latinban ez a szó különféle értelemben használták, mint például az isteni lét megfigyelését vagy az elmélkedést a természetről. A középkorban a kontempláció fogalma további fejlődést mutatott, és az isteni lét megértésére és megközelítésére való törekvés jelképe lett.

Az angol nyelvben a "contemplation" szót először a 14. században jegyezték fel használatban. Az etimológiai fejlődése során a kontempláció fogalma átalakult, és ma már általánosan használjuk az elmélkedésre, mély gondolkodásra vagy elmerengésre való utalásként.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A reggeli csendes kontempláció segített megtalálni a belső nyugalmamat.
2. Az esti séták ideálisak a kontemplációra és az elmélkedésre.
3. A templom csendje tökéletes környezetet teremt a kontemplációhoz és a mélyebb gondolatokhoz.
4. Az őszi táj szépsége inspiráló hatással van rám, és elősegíti a kontemplációt.
5. A meditációs gyakorlatok segítenek elmerülni a kontempláció mélyebb szintjeiben.
6. Szeretek egyedül lenni és elmerengeni, ezáltal megtapasztalva a kontempláció jótékony hatását.
7. Az óceánparton ülve, a hullámok zaja mellett könnyedén merülök el a kontemplációban.
8. A művészetek felfedezése során gyakran tapasztalom meg a kontempláció magasabb érzéseit.
9. A természeti csodák megfigyelése közben könnyedén belemerülök a kontemplációba.
10. Az elmém lecsendesítése után képes vagyok mélyebb kontemplációs állapotokba jutni.

Rokonértelmű szavak

megfontolás, elmélkedés, gondolkodás, reflektálás, elmélkedés, merengés

Fonetikus átírás

/kontɛmplaːtsioː/

Betűrendben közeli szavak

konszolidáció, konszolidál, kontaktus, kontamináció, kontár, kontempláció, kontemplatív, konteó, kontextus, kontinentális, kontingencia,