JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

depónia

depónia szó jelentése

A "depónia" egy német eredetű szó, mely a magyar nyelvben is használatos. Jelentése hulladéklerakó, szeméttelep vagy szemétkupac. A fogalom általában a városi vagy ipari hulladékok gyűjtésére és tárolására szolgáló területet jelöli. A depóniák olyan helyek, ahol a nem újrahasznosítható hulladékokat elhelyezik és biztonságosan kezelik. Azonban az elmúlt években egyre fontosabbá vált a hulladékmegelőzés és a fenntarthatóság, így a depóniák helyett inkább az újrahasznosítást, komposztálást és más környezetbarát módszereket preferálják a hulladékkezelésben.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "depónia" szó eredete és kialakulása a német nyelvű játék sorozathoz köthető, amelyet a német fejlesztőcég, a Daedalic Entertainment készített. A sorozat főszereplője egy férfi karakter, Rufus nevű, aki egy piszkos és romos bolygón, a Depónián próbál boldogulni. A szó tehát a játék címének megfelelően jelenti azon helyszínt, ahol a történet játszódik.

Az "depónia" szó etimológiájában nincs hagyományos értelemben vett gyökere vagy eredete, mivel egy fantázianeveként keletkezett. A Daedalic Entertainment csapata valószínűleg úgy döntött, hogy egy olyan kifejezést használnak, amely jól illeszkedik a játék világához és hangulatához. A "depónia" kifejezés hallatán az ember rögtön piszkos és elhanyagolt helyre asszociálhat, amely tökéletesen leírja a játék világát és atmoszféráját.

Fontos megjegyezni, hogy a "depónia" szó használata nem terjedt el más területeken vagy szakmai körökben az eredeti játék sorozaton kívül. A szó tehát főként a depónia játékokra utal, és nincs történelmi vagy etimológiai jelentősége azon kívül.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A városunkban kialakítottak egy modern depóniát a szemetünkben keletkező hulladék kezelésére.
2. A depóniára érkező teherautók naponta több tonna szemetet hoznak.
3. Az önkormányzat a régi, elhagyatott bányaterületet alakította át depóniává.
4. A depónia területén gondosan válogatják és kezelik a hulladékot, hogy minimalizálják az környezeti hatásait.
5. A lakosság fontosnak tartja, hogy a háztartási hulladékot ne a depóniára dobják, hanem megfelelően szelektálják és hasznosítsák újra.
6. Az utóbbi években sok település zárta be a régi, szennyeződött depóniákat, és modern hulladékkezelő üzemeket épített helyettük.
7. A város tervezi egy új depónia megnyitását a növekvő hulladéktermelés miatt.
8. A fiatalok egy csoportja önkéntes munkával segített a helyi depónia takarításában és rendbetételében.
9. A környezetvédelmi szervezetek folyamatosan figyelik, hogy az üzemeltetők betartják-e a szigorú előírásokat a depónia működtetése során.
10. Az új depónia korszerű technológiával rendelkezik, ami lehetővé teszi a hulladék újrahasznosítását és energiatermelést is.

Rokonértelmű szavak

szeméttelep, szemétlerakó, hulladéklerakó, szeméttároló, szeméthegy

Fonetikus átírás

[dɛpoːnia]

Betűrendben közeli szavak

dependens, deperszonalizáció, depléció, depó, deponál, depónia, deportál, depresszió, depresszív, deprimál, deprimáló,