JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

depléció

depléció szó jelentése

A "depléció" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "depléció" szó egy szakkifejezés, amely a biológiai folyamatokban és kísérletekben használt kifejezés. A jelentése az, hogy egy adott anyag vagy molekula mennyisége csökken valamilyen okból kifolyólag. Ez lehet például az anyag lebomlása, felhasználódása vagy elhasználódása, vagy akár a sejtekben zajló anyagcsere folyamatok miatti fogyás is. A depléció fogalmát gyakran alkalmazzák a sejtekben lévő tápanyagok mennyiségének csökkenésére, például a vitaminok vagy ásványi anyagok esetében. Ez az állapot különösen akkor jelentkezik, ha a szervezet nem kap elegendő tápanyagot az optimális működéshez. Az orvosi kutatásokban és területeken a depléció fogalmát használják olyan kísérletekben is, amikor bizonyos anyagokat vagy molekulákat eltávolítanak egy adott rendszerből vagy mintából. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy jobban megértsék az adott anyag vagy molekula funkcióját és hatásait. Összességében tehát a "depléció" szó a biológiában és az orvostudományban használt kifejezés, mely a tápanyagok vagy más anyagok mennyiségének csökkenését jelenti egy adott rendszerben vagy mintában.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "depléció" szó eredetileg a latin "depletio" kifejezésből származik, amelynek jelentése "kimerítés" vagy "kiürítés". Ez a latin szó a "deplere" igéből származik, ami annyit tesz, hogy "teljesen kiürít".

A "depletio" szó az idők folyamán bekerült a francia nyelvbe is, ahol "déplétion" formában használták. A francia nyelvből került át a magyarba a 19. században.

A kialakulása és etimológiája tehát egyszerűen követhető: a latinból átkerült a francia nyelvbe, majd onnan jutott el a magyarba. A szó eredeti jelentése, vagyis a kimerítés vagy kiürítés megfelel azon értelmeknek is, amelyekkel ma használják.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az erős edzés után éreztem a depléció jeleit a testemben.
2. A hosszú távú stressz hatására kialakulhat mentális depléció.
3. Az intenzív munka és kevés pihenés miatt gyakran tapasztalok energiadepléciót.
4. Az anyagcserebetegségben szenvedők gyakran küzdenek tápanyagdeplécióval.
5. A diétázás során fontos, hogy figyeljünk a vitamin- és ásványianyag-depléció elkerülésére.
6. Az elmúlt hónapok folyamatos kiadásai miatt a bankszámlámon jelentős összeget látok depléció alatt állni.
7. A természeti erőforrások túlzott kitermelése globális depléciót okozhat.

Rokonértelmű szavak

kimerülés, csökkenés, leépülés, lecsökkenés, fogyatkozás, elfogyás

Fonetikus átírás

/dɛpleːt͡sioː/

Betűrendben közeli szavak

denzitás, deontológia, dependencia, dependens, deperszonalizáció, depléció, depó, deponál, depónia, deportál, depresszió,