JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

depresszió

depresszió szó jelentése

A "depresszió" szó a magyar nyelvben a következő jelentésekkel és fogalmakkal bír: 1. Orvosi értelemben: A depresszió egy olyan mentális betegség, amely hosszan tartó szomorúsággal, levertséggel, reménytelenséggel és érdeklődésvesztéssel jár. A depresszióban szenvedők gyakran elveszítik az étvágyukat, alvásproblémákkal küzdenek, és nehezebben tudnak örülni vagy élvezni az életet. Ez a betegség jelentős hatást gyakorolhat az egyén mindennapi tevékenységeire és működésére. 2. Általánosabb értelemben: A depresszió a lehangoltság vagy szomorúság állapota, beleértve a rövidebb ideig tartó hangulatingadozásokat is. A mindennapi nyelvben használt fogalomként a depresszió arra utalhat, hogy valaki rosszkedvű, letört vagy alacsony hangulatban van. Fontos megjegyezni, hogy az orvosi értelmében használt depresszió nem egyszerűen csak egy átmeneti rosszkedvet jelent, hanem egy komolyabb mentális betegség diagnózisát takarja. Az ilyen típusú depressziót általában szakember kezeli, és terápiával, gyógyszerekkel vagy más módszerekkel próbálják enyhíteni a tüneteket és javítani a beteg állapotát.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A depresszió szó eredetileg a latin "deprimere" igeből származik, ami azt jelenti, hogy "lefelé nyom". A depresszió kifejezés először a 17. században jelent meg az orvosi irodalomban, majd későbbi években terjedt el a pszichológia és pszichiátria területén.

A depresszió kialakulását több tényező befolyásolja. Az egyik legfontosabb tényező a genetika, vagyis az egyén örökletes hajlama a betegségre. Emellett a hormonális egyensúlyhiány, az agyi kémiai változások, a stressz, a traumák és az életmód is szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában.

Az etimológiai elemzés során fontos megemlíteni, hogy a depresszió szót gyakran használják általános lehangoltság vagy szomorúság jelölésére is. Azonban pszichiátriai értelemben használva a depresszió egy olyan mentális betegséget jelent, amely hosszan tartó lehangoltságot, kedvtelenséget és érdeklődésvesztést okoz.

Fontos megérteni, hogy a depresszió komplex és sokrétű betegség, amelyhez szakmai segítség, terápia és támogatás szükséges.

Szófaja és helyesírása

Főnév

Példamondatok

1. Sajnos sok ember küzd a depresszióval.
2. A depresszió komoly mentális betegség.
3. Az elmúlt hónapokban egyre jobban szenvedek a depressziótól.
4. A depresszió gyakran megnehezíti az élet mindennapi tevékenységeit.
5. Az orvosom antidepresszánsokat írt fel nekem a depresszió kezelésére.
6. A depresszió jellemző tünetei közé tartozik az alacsony hangulat, az érdeklődés elvesztése és a fáradtság.
7. Fontos, hogy segítséget kérj, ha úgy érzed, hogy depressziós vagy.
8. A társas támogatás és a terápia segíthet leküzdeni a depressziót.
9. Az emberek gyakran félreértik a depressziót és azt gondolják, hogy csak szomorú vagyok.
10. A depresszió kezelése hosszú távú elkötelezettséget igényel.

Rokonértelmű szavak

lehangoltság, szomorúság, levertség, borúság, sötétség, nyomorúság

Fonetikus átírás

/dɛprɛssiːoː/

Betűrendben közeli szavak

depléció, depó, deponál, depónia, deportál, depresszió, depresszív, deprimál, deprimáló, depriváció, deprivált,