JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

szófaj

szófaj szó jelentése

A 'szófaj' a nyelvészetben használt fogalom, amely arra szolgál, hogy a szavakat besoroljuk különböző csoportokba. A szófajok azt jelzik, hogy egy adott szó milyen nyelvtani szerepet tölt be egy mondatban. A magyar nyelvben hat különböző szófajt különböztetünk meg: az ige, a főnév, a melléknév, a határozó, a névmás és az igenév.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A 'szófaj' kifejezés a latin 'partes orationis' kifejezésből eredeztethető vissza, ami annyit jelent, hogy "beszéd részei". A nyelvtudósok már az ókori görög és római időkben is foglalkoztak a szavak besorolásával.

Szófaja és helyesírása

A szófaji besorolás során fontos figyelembe venni az adott nyelv sajátosságait és nyelvtani rendszerét. A magyar nyelv esetében például az igei szótári alakját használjuk a besorolásnál.

Példamondatok

A magyar nyelvben fontos tudni a helyesírását is a szófajoknak. Például az igei alakokat más módon írjuk le, mint a főneveket vagy a mellékneveket.

Példamondatok a 'szófaj' szóra: A magyar nyelvben hat különböző szófajt használunk. A szófaji besorolás segít megérteni, hogy egy adott szó milyen nyelvtani szerepet tölt be a mondatban. A helyesírásnak is fontos szerepe van a szófajoknál.

Rokonértelmű szavak

Néhány rokonértelmű kifejezés a 'szófaj' szóra: nyelvtani kategória, beszéd részei.

Betűrendben közeli szavak

szóda, szódás, szodómia, szodomita, szófa, szófaj, szofista, szofisztika, szofisztikált, szofisztikus, szofizmus,