JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

szodomita

szodomita szó jelentése

A 'szodomita' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A 'szodomita' szó eredetileg a bibliai történetekből ismert város, Szodoma lakosaira utal, akik az ősi időkben azon vétkeltek, hogy homoszexuális kapcsolatokat tartottak fenn. A szó tehát kezdetben azonos volt a homoszexualitással. Azonban napjainkban a 'szodomita' szó használata meglehetősen leértékelődött, bántó vagy sértő jelentést hordozva. Gyakran negatív konnotációval illeti azokat az embereket, akik homoszexuális kapcsolatot tartanak fenn, vagy általánosságban a homoszexualitást állítja negatív fénybe. Mivel ez a használat diszkriminatórikus és sértő lehet, ajánlott presztízsvesztése miatt kerülni ezt a kifejezést.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "szodomita" szó eredetét a Bibliában találjuk. A Biblia Szentírás szerint Szodoma és Gomora volt két város, amelyek istentelen életmódot folytattak, beleértve a homoszexualitást is.

A "szodomita" szó tehát eredetileg az említett városok lakóit illette, akik közül sokan homoszexuális kapcsolatokat tartottak fenn. Később a szó jelentése kiszélesedett, és általánosabb értelemben használták a homoszexualitást gyakorló személyekre.

Az etimológiai eredetét tekintve a "szodomita" szó a latin "Sodoma" névből származik, amely maga is a héber "Sedom" névből ered. Ez utóbbi pedig valószínűleg egy helynevet jelent, amelynek jelentése "égő" vagy "égés". Ezt azért feltételezik, mert Szodoma és Gomora elpusztulása során tűz- és kénköves eseményekről számol be a Biblia.

Fontos megjegyezni, hogy a "szodomita" szót sokan negatívan vagy sértően használják. A modern nyelvhasználatban egyre inkább elfogadják, hogy a homoszexualitás természetes és normális része az emberi szexualitásnak, ezért a "szodomita" szó használata sokszor elavult vagy diszkriminatív lehet.

Betűrendben közeli szavak

szócska, szócső, szóda, szódás, szodómia, szodomita, szófa, szófaj, szofista, szofisztika, szofisztikált,