JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

smirk

smirk szó jelentése

A 'smirk' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'smirk' egy angol szó, amely a magyar nyelvben általában "gúnyos mosolyt" vagy "önelégült vigyort" jelent. Ez egy olyan arckifejezés, amikor valaki féloldalasan mosolyog, általában kicsit gúnyosan vagy önelégülten. A személy általában úgy mutatja ki ezt az arckifejezést, hogy az ajka egyik sarka felhúzódik, míg a másik lefelé húzódik. Ez az arckifejezés általában azt jelzi, hogy valaki titkon örül vagy kigúnyol valamit vagy valakit. Példamondatok: - Miklós mindig gúnyosan mosolyogva nézett rám, mintegy smirkelve. - A diák smirkelve hagyta el a tantermet, miután jól megoldotta a nehéz feladatot. - Amikor megkérdeztem tőle, hogy hol járt tegnap este, csak smirkelve válaszolt, ami gyanús lett nekem.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A szó "smirk" angol eredetű, és az 1530-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg a "smirke" formában használták, ami egyenesen az óangol "smyrkan" szóból származik. Az óangolban a "smyrkan" jelentése "mosolyogni vagy kuncogni valamin", de valószínűleg a közép-angol "smickeren" szóból is átvették a jelentést, ami "hízelegni vagy csúfolni valakit" jelentett.

Az angolul használt "smirk" kifejezés tehát kezdetben a gúnyos vagy gúnyosan mosolygó arckifejezést írta le. Ahogy azonban a nyelv fejlődött, a szó átvette a könnyedebb, önelégült vagy kicsit alattomosabb mosolyra utaló jelentést is.

Egyes etimológusok szerint a szó eredete még tovább nyúlik vissza az ógermán nyelvcsaládba. Egyesek azt állítják, hogy a "smirk" eredeti forrása az óskandináv "smjúga" volt, ami azt jelenti, hogy finoman vagy lágyan simogatni. Ezután ez a jelentés finom mozdulatokra vagy fintorokra változott.

Összességében elmondhatjuk, hogy a "smirk" szó eredetileg az angol nyelvben keletkezett, és az óangol "smyrkan" szóból, valamint a közép-angol "smickeren" szóból ered. A szó jelentése a korai időkben gúnyos vagy hízelgő mosolyra utalt, de később kiterjedt a könnyedebb, önelégült vagy alattomosabb mosolyokra is.

Szófaja és helyesírása

Főnév

Példamondatok

1. A cselszövő mosolygással nézett rám, miközben a tréfás megjegyzését ejtette ki.
2. Amikor meghallotta a rossz hírt, arcán egy gúnyos vigyor jelent meg.
3. Az igazgató cinikus mosollyal fogadta az alkalmazottak panaszait.
4. A tárgyalóteremben ülve folyamatosan szemmel tartottam a főnök arckifejezését, és észrevettem a gúnyos mosolyt.
5. Mialatt elolvasta a levél tartalmát, arcán feltűnt egy furcsa vigyor.

Rokonértelmű szavak

vigyor, önelégült mosoly, gúnyos mosoly, fintor, csúfondáros vigyor, irónikus mosoly

Fonetikus átírás

/smɜːrk/

Betűrendben közeli szavak

slammer, slow life, sludge, smafu, small talk, smirk, smooth, sms, smuz, snack bar, snapszer,