JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

slammer

slammer szó jelentése

A 'slammer' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: 1. Börtön: A 'slammer' szó a börtönt vagy bebörtönzést jelenti. Tehát ha valaki azt mondja, hogy valakit lecsuknak a slammerbe, akkor azt jelenti, hogy az illetőt bebörtönzik. Példa mondat: "A tolvajt elkapta a rendőrség, és lecsukták a slammerbe." 2. Kocsmázó hely: A 'slammer' szó egy másik jelentése lehet a kocsmázó hely, főleg az amerikai angolban használják így. Ez egy olyan hely, ahol emberek találkoznak, isznak és beszélgetnek. Példa mondat: "Este mindenki összegyűlik a slammerben és jókat beszélgetnek." 3. Párosítós játék: A 'slammer' szó egy másik jelentése lehet egy párosítós játék neve. Ez a játék egy kártyapaklival játszható, amelyben különböző minták vannak rajzolva. A játékosoknak meg kell találniuk az azonos mintákat és ezáltal pontokat szerezniük. Példa mondat: "A gyerekek játszottak a slammerrel egész délután."

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "slammer" szó az angol nyelvből származik, és eredetileg azt jelentette, hogy valamit gyorsan vagy erőteljesen bezárnak vagy becsapnak. A szó első dokumentált használata a 17. századi angol irodalomban történt.

A "slammer" szó kifejezését a börtönökben történő bezárásokra kezdtek alkalmazni a 19. században. Ekkoriban egyes börtönök kapuiat "slammer"-eknek nevezték, mivel a bezárásuk hangja hasonlított ahhoz, amikor valaki erősen csapja be az ajtót. Ezért kezdték el hívni a börtönöket is "slammer"-eknek.

Az idők folyamán a "slammer" kifejezést átvitt értelemben is kezdték használni, például a börtönben töltött időre vagy egy kocsmára, amelyet börtönként emlegetnek.

A "slammer" szó etimológiája nem teljesen tisztázott, de valószínűleg kapcsolatban áll az angol nyelvben használt "slam" szóval, ami azt jelenti, hogy erősen vagy hangosan becsapódik valami.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A Slammy nevű sporteseményen a legjobb slammer versenyzők mérték össze tudásukat.
2. Az új rap slágerben a fiatal tehetség megmutatta, hogy képes egy igazi slammer stílusát megszólaltatni.
3. A slammer költő az előadásával lenyűgözte a közönséget, akik vastapssal jutalmazták az előadást.
4. Az irodalmi esten különleges vendégként jelent meg egy híres slammer, aki saját verseivel szórakoztatta a közönséget.
5. A slammer versenyen induló fiatal lány elképesztő energiával és szenvedéllyel adta elő saját alkotásait.
6. A slammer előadása során kemény témákat érintett, és sokakat elgondolkodtatott az általa közvetített üzenetek.
7. A slammer verseny döntőjében három tehetséges előadó mért össze tudását a színpadon.
8. Az online térben rendezett virtuális slammer versenyre több tucat induló nevezett be szerte a világból.
9. A slammer művészeti ág egyik jellemzője, hogy a költészetet dinamikus előadásmóddal teszi még érzékletesebbé és hatásosabbá.
10. Az iskolai slammer klub tagjai rendszeresen találkoznak, hogy gyakorolják az előadásmódjukat és alkothassanak új verseket.

Rokonértelmű szavak

börtön, börtöncella, rácsok mögött, rácsok mögé zárva, börtönbarack, fogság

Fonetikus átírás

/slämər/

Betűrendben közeli szavak

sjw, skicc, skiro, slam, slam poetry, slammer, slow life, sludge, smafu, small talk, smirk,