JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

nugát

nugát szó jelentése

A "nugát" szó a magyar nyelvben egy kifejezés, amelyet leggyakrabban a humoros vagy vicces dolgokra használunk. Általában valami olyan eseményt vagy helyzetet jelent, amely különös, furcsa vagy nevetséges. Gyakran akkor használjuk ezt a szót, amikor valami váratlan vagy meglepő történik. Például: "Az új film egy igazi nugát volt, végig nevettünk az egész moziban." A "nugát" jelentése és fogalma tehát az, hogy egy vicces vagy humoros dologra utalunk vele, ami felkelti a nevetést vagy jókedvet.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "nugát" szó eredetileg az arab "nūgāt" vagy a perzsa "nūgāt" kifejezésből ered, amelyek mindkettője a közép-keleti régióban jelent csokoládéval bevont diót. Ez a szó az arab „nagat” ige (a dióhéj eltávolítását jelenti), valamint a perzsa „nuga” kifejezés (amely dióra utal) összetételéből alakult ki.

A nugátot először Iránban vagy Törökországban használták a középkorban, majd elterjedt az egész Közel-Keleten és a Balkánon. A törökök hozták be Európába, és innen terjedt tovább.

A nugát egy olyan édes töltelék, amely főleg cukorból, mézből és darált dióból vagy mogyoróból készül. Az elkészítés során a cukrot és a mézet felmelegítik, majd hozzáadják a darált diót vagy mogyorót. Ezután masszává keverik, majd formákba öntik vagy golyókat formálnak belőle.

A nugát különböző változatai megtalálhatók szerte a világon. Például az olasz torrone is egyfajta nugát, amely mandulával vagy mogyoróval készül. A dél-amerikai és spanyol konyha is használja a nugátot, például a spanyol turrón és az argentin mantecol.

Összességében a nugát szó eredete és etimológiája közvetlenül kapcsolódik a Közel-Keleten és a Balkánon elterjedt diós csokoládéhoz, és az arab és perzsa nyelvekben gyökerezik.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A csokoládéban van egy finom nugát töltelék.
2. Szeretem a nugátos süteményeket.
3. A nugátot készítés közben könnyű elrontani.
4. A torta tetején díszként nugátot használtak.
5. Az édességben a nugát adja az extra krémességet.
6. A nugát tökéletesen kiegészíti a mogyoró ízét.
7. A cukrászdában megkóstoltam egy mennyei nugát bonbont.
8. Az ünnepi asztalra is mindig készítek egy tálka nugátot.
9. Egy jó forró csokiba néhány darabka nugáttal igazán feldobható az ízek játéka.
10. A nugáttal töltött ostyalapok mindig népszerűek a gyerekek körében.

Rokonértelmű szavak

krémes, töltelék, karamell, csokoládémassza, krém, marcipán

Fonetikus átírás

/ˈnuɡaːt/

Betűrendben közeli szavak

novícia, novum, nüansz, nubuk, nudli, nugát, nukleáris, nukleon, nukleusz, nulla, nullapotenciál,