JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

nüansz

nüansz szó jelentése

A "nüansz" szó a magyar nyelvben a finom részletek, árnyalatok, apró különbségek megjelölésére használt kifejezés. A fogalom eredetileg a festészetben jelent meg, ahol az árnyalatok finom eltéréseit írták le vele. Átvitt értelemben azonban manapság már szélesebb körben használjuk, és jelentheti például egy szöveg vagy beszéd utánérzékeny elemzését, egy művészeti alkotásban megtalálható finom részleteket, vagy akár egy cselekményben vagy viselkedésben rejlő apróbb jelentéseket.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "nüansz" szó az eredetileg francia "nuance" szóból ered, amelynek jelentése "árnyalat" vagy "finom különbség". A francia "nuance" szó ismét az ófrancia "nuer" igéből alakult ki, ami azt jelenti, hogy "sötétedik" vagy "világosodik".

Az ófrancia "nuer" szó a latin "nubes" (felhő) szóból ered, amelynek jelentése felhő. Az összefüggés az, hogy a felhők árnyalatot adnak a napfényhez, és ez lehetett a hasonlóság a szó eredeti jelentése és az átvitt értelemben használt jelentése között.

A "nüansz" szót először a 18. században használták a festészetben, hogy leírják a különféle festékszínek finom különbségeit. Később átvitt értelemben alkalmazták más területeken is, például zenében vagy irodalomban a finomabb hangulati vagy tartalmi árnyalatok kifejezésére.

Ezután a szó bekerült más nyelvekbe is, beleértve az angolt és németet is, és ma már általánosan használatos az árnyalatok vagy finom különbségek kifejezésére.

Szófaja és helyesírása

A "nüansz" szó főnév.

Példamondatok

1. A festmény apró részletei minden egyes nüanszt kiemelnek.
2. Ez a ruha különleges anyagával és színével nüanszokban gazdag.
3. Az előadásban a színészek figyeltek a legkisebb nüanszokra is, hogy hitelesen jelenítsék meg a karaktereket.
4. A könyvben megtalálhatóak a történet fontos nüanszai, amelyek még izgalmasabbá teszik az olvasmányt.
5. A beszélgetés során észrevettem néhány nüanszt, amelyekből rájöttem, hogy valami nincs rendben.

Fontos megjegyezni, hogy a "nüansz" szó jelentése árnyalatokat, finom különbségeket jelent, így ezekben a példamondatokban ezekre az árnyalatokra és különbségekre utalunk.

Rokonértelmű szavak

finomság, árnyalat, kis részlet, cseppet sem jelentéktelen dolog

Fonetikus átírás

[nyuːɑns]

Betűrendben közeli szavak

növényföldrajz, növényvilág, nővérke, novícia, novum, nüansz, nubuk, nudli, nugát, nukleáris, nukleon,