JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kókler

kókler szó jelentése

A "kókler" szó eredetileg cigány nyelvből származik. A magyar nyelvben a kifejezés átvett jelentése az alábbiak szerint értelmezhető: 1. A "kókler" szó egyfajta sértő vagy gúnyos megnevezés, amelyet az emberek használnak arra, hogy lealacsonyítsanak és megszégyenítsenek valakit. Általában olyan emberre utal, aki ostoba, buta vagy nem hozza ki a legjobbat magából. 2. Szlenges formában a "kókler" kifejezés a rendőröket vagy hatóságokat jelenti. Ezt általában informális kontextusban használják. Fontos megjegyezni, hogy a "kókler" szó diszkriminatív és sértő lehet, ezért fontos odafigyelni arra, hogy ne használjuk vagy tovább ne terjesszük ezt a kifejezést mások megsértése céljából.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kókler" szó eredete és kialakulása nem egyértelműen tisztázott. Az etimológiai kutatások szerint több lehetséges forrása lehet a szónak.

Az egyik elmélet szerint a "kókler" szó a középkori német "Koch" vagy "Küche" szóból ered, ami egyszerűen "konyha" jelentést hordoz. A középkorban a konyhában dolgozó személyeket gyakran "kocheler" vagy hasonló elnevezésekkel illették, amelyek később átalakultak a mai "kókler" kifejezéssé.

Más elméletek szerint a szó eredete az ófrancia nyelvből származik, ahol a "coquere" az "főzni" jelentést hordozza. Ebben az esetben a "coqueler" vagy "coquellier" kifejezésekből alakult ki a mai "kókler".

Fontos megjegyezni, hogy ezek az elméletek csak spekulációk, és nincs teljes bizonyosság arról, hogy melyik tekinthető a szó eredeti forrásának. A magyar nyelvben a "kókler" kifejezést általában olyan emberekre használják, akik valamilyen módon kapcsolódnak a vendéglátóiparhoz vagy éttermekhez, például szakácsokra, pincérekre vagy étteremvezetőkre.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A kókler egy ritka és veszélyes betegség.
2. Az orvosok még mindig nem találtak hatékony gyógymódot a kókler kezelésére.
3. Sajnos a barátomnak kóklerje van, és már hónapok óta küzd vele.
4. Az emberek sokszor összetévesztik a kókler tüneteit más betegségekkel.
5. A kóklerek terjedése megelőzhető megfelelő higiéniai intézkedésekkel.
6. A kóklerek általában a trópusi területeken fordulnak elő leggyakrabban.
7. A kóklerek fertőzőek és könnyen terjeszthetőek a közösségben.
8. Az egészségügyi szakemberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy újabb információkat szerezzenek a kóklerekről.
9. A légúti tünetek gyakoriak a kóklerekkel fertőzött személyeknél.
10. A világ több országában komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megfékezzék a kóklerektől való megbetegedéseket.

Rokonértelmű szavak

kópé, csaló, ámító, trükkös, ravasz, cinkos

Fonetikus átírás

/koklɛr/

Betűrendben közeli szavak

koincidencia, koitusz, kokett, kokettál, kókler, kőkocka, kokojsza, kőkorsó, koku, kőlap,