JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

atm

atm szó jelentése

Az "atm" rövidítés a "Automatikus Bankkészülék" kifejezést jelenti. A bankautomata olyan elektronikus eszköz, amely lehetővé teszi a banki tranzakciók végrehajtását ügyfelek számára, például készpénzfelvételt, betéteket vagy egyenleglekérdezéseket. Az atm-ek gyakran elérhetőek bankfiókokban, bevásárlóközpontokban, benzinkutakon és más nyilvános helyeken. A felhasználók általában egy bankkártyát és PIN-kódot használnak azonosításra és hozzáférésre az atm-hez. A bankautomaták nagyban megkönnyítik a pénzügyi ügyletek végrehajtását és lehetővé teszik a készpénz nélküli fizetéseket és tranzakciókat.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "atm" kifejezés eredetileg az "automated teller machine" rövidítése, amely angolul azt jelenti, hogy automatizált pénzkiadó gép. Az atm egy olyan elektronikus eszköz, amely lehetővé teszi a banki tranzakciókat, például pénzfelvételt vagy számlainformációk lekérdezését.

Az "automated teller machine" kifejezés az 1960-as években jelent meg először az Egyesült Államokban, amikor az első modern atm-eket telepítették. Az atm rendszer előnyeit és működését a bankok akkoriban kezdték felismerni, és szükség volt egy rövidítésre, hogy könnyen és gyorsan hivatkozhassanak rá.

Az "automated teller machine" kifejezést rövidítették le a "atm"-re, ami a mai napig használt elnevezése ennek a pénzkiadó gépnek. A rövidítés nemcsak könnyen megjegyezhetővé tette az eszközt, hanem egyszerűbbé is tette annak használatát és kommunikációját.

Az "atm" kifejezést ma már nem csak az "automated teller machine" jelentéskörében használják. Az internetes kommunikációban gyakran használják az "at the moment" rövidítéseként, ami azt jelenti, hogy "jelenleg" vagy "pillanatnyilag". Ezenkívül az "atm" kifejezést néha használják az "asynchronous transfer mode" jelentéskörben is, ami egy adatátviteli technológiát jelent.

Összességében az "atm" szó eredete és kialakulása az "automated teller machine" rövidítéséből ered, amelyet a 20. században vezettek be a modern pénzkiadó gépek elnevezésére.

Szófaja és helyesírása

A 'atm' szó rövidítés, így a szófaja rövidítés.

Példamondatok

1. Ma elmentem az atm-hez pénzt felvenni.
2. Az utolsó banki tranzakcióm az atm-ben történt.
3. A barátomnak mindig gondot okoz, hogy megtalálja az atm-et a városban.
4. Az atm-ben nem működött a bankkártyám, ezért másik automatához kellett mennem.
5. Kérlek, ne felejtsd el visszavenni a bankkártyát az atm-ből!

Rokonértelmű szavak

bankautomata, pénzautomata, készpénzautomata, atm

Fonetikus átírás

/'eɪti:ˈem/

Betűrendben közeli szavak

arkhon, art deco, aszimptota, aszpik, asztrolabium, atm, atoll, audit, aulosz, aurea mediocritas, autodafe,