JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

szuszpenzió

szuszpenzió szó jelentése

A 'szuszpenzió' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: ez egy olyan állapotot jelöl, amikor valamilyen anyag apró részecskéi felfüggeszkednek egy folyadékban vagy gáztérben. Ez azt jelenti, hogy az anyag nem oldódik fel teljesen a közegben, hanem csak a részecskéi keringenek benne. Például, ha cukrot szórunk forró vízbe, a cukorrészecskék felszívnak és felfüggeszkednek a vízben, így létrejön egy szuszpenzió.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A szó kialakulása ismert és megbízható forrásokból ismeretes: a latin 'suspensio' szóból ered, ami felfüggesztést jelent. Ebből alakult ki a középfelnémet 'suspensie' szó, amiből végül a magyar nyelvbe került.

Szófaja és helyesírása

A szófaji besorolása: önálló főnév. Helyesírása: 'szuszpenzió'. Az első betűje nagybetűvel kezdődik, mivel az egy önálló szó.

Példamondatok

Példamondatok erre a szóra: A gyógyszer tartalmaz egy szuszpenziót, amelynek segítségével hatékonyabban tudja ellátni feladatát. Az olaj és víz keveréke szuszpenziót eredményezett, amit nem lehet egyszerűen szétválasztani.

Rokonértelmű szavak

Rokonértelmű kifejezések: A szuszpenzióhoz hasonló állapotot jelöl a kolloid, amely egy homogén keverék, amelyben az anyag részecskéi nagyon apró méretűek. Ezenkívül a folyadékban lebegő részecskéket tartalmazó keveréket diszperziónak is nevezik.

Betűrendben közeli szavak

szurkol , szurok, szürreális, szuszék, szuszog, szuszpenzió, szuszpenzív, szuterén, szütyő, szuverén, szuverenitás,