rozs
rozs szó jelentése
A "rozs" egy gabonaféle, amely a rozsgabonák családjába tartozik. A rozs szemeket termel, amelyeket lisztkészítésre használnak. A rozskenyér például a rozslisztből készül. A rozs jellemzően sötétbarna vagy szürkés színű, és erős, karakteres ízű. Nagyon fontos növény a közép-európai konyhában és mezőgazdaságban.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "rozs" szó eredetileg a közép-európai népek által termesztett gabonafajtát jelöli. Az etimológiai eredete több nyelvre vezethető vissza.
A "rozs" szó legkorábbi nyomai az ómagyarban találhatóak, ahol "rozsa" alakban jelent meg. Ez a szó az ótörök "roz" vagy "raz" szóból származik, amelynek jelentése búza volt. Az ótörökben ez a szó később elterjedt az összes török nyelvben, így a közép-ázsiai török nyelvekben is használták.
A "rozs" szó további rokonai megtalálhatóak a germán és a balti nyelvekben is. A germán nyelvekben (pl. német "Roggen", angol "rye") ugyanazt a gabonafajtát jelölik, mint az ómagyar "rozs". A balti nyelvekben (pl. lett "ruža", litván "rugys") pedig egy másik gabonafajta, az ősrozs (Secale strictum) nevére utalnak.
Ezekből az adatokból arra lehet következtetni, hogy a "rozs" szó eredetileg közös indoeurópai gyökérből származik. A különböző nyelvekben kialakult változatok az idő során eltérő jelentésekkel és asszociációkkal bírtak, de végül mind a gabonafajtát jelölték.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. Az új pékség friss és illatos rozskenyeret készít.
2. A mezőn rengeteg szép, piros rozs terem.
3. Nagymamám mindig rozsos levest főzött hideg téli estéken.
4. A rozs számos egészségügyi előnnyel jár, például segít a vércukor szint stabilizálásában.
5. A rozs ropogós héja és ízes magja kiválóan használható kenyerek és sütemények elkészítéséhez.
6. A hazai borok közül kedvencem a rozsbor, amely gazdag ízével kitűnik a többi közül.
7. Az állatkertben a kecskék örömmel legelnek a friss rozsfűben.
8. Az őszi tájat díszítik a rozs aranyos színű kalászai.
9. Az élelemfogyasztás során fontos figyelembe venni az ételallergiát, például a rozsra allergiás embereknek kerülniük kell az ezzel készült ételeket.
10. A rozsliszt tökéletes alapanyag a gluténérzékenyek számára készített termékekhez.
Rokonértelmű szavak
búza, búzaszem, búzavirág, búzakalász, búzaszál
Fonetikus átírás
/rɔz/
Betűrendben közeli szavak
oklevel, uhu, kapolna, aha, ujsagos, rozs, kanya, huvelykujj, keresz, atlatszo, harang,