JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

prozopagnózia

prozopagnózia szó jelentése

A "prozopagnózia" egy ritka neurológiai rendellenesség, amelyet arcagnózisnak is neveznek. Ez a kóros állapot azt jelenti, hogy valaki képtelen felismerni és azonosítani más emberek arcát, még akkor is, ha más információk (pl. hangok, ruházat) alapján fel tudja ismerni őket. A prozopagnóziában szenvedő személyek gyakran megkülönböztethetetlennek találják az arcokat, vagy csak részleteket látnak az arcokból, de nem képesek az egészet összerakni. Ez a zavar általában agykárosodás vagy agyi rendellenesség következménye lehet, de néhány esetben örökletes is lehet. A prozopagnóziában szenvedő embereknek nehézséget okozhat az élet számos területén, például az emberi kapcsolatokban és a társadalmi interakciókban.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "prozopagnózia" szó eredete a görög nyelvből származik. A "prosopon" szó arcot vagy maszkot jelent, míg az "agnosia" az ismeretlenséget vagy az ismeretlenre való képtelenséget jelöli.

A prozopagnózia egy neurológiai rendellenesség, amelyben a személyek nehézséget tapasztalnak más emberek arcfelismerésében. Ez a probléma gyakran az agyi sérülés vagy betegség következménye lehet, mint például agydaganat, stroke vagy Alzheimer-kór.

Az "agnosia" kifejezés általában olyan károsodást jelent, amely megakadályozza az embereket abban, hogy felismerjék és értelmezzék a külvilágot. A "prozopagnózia" pedig specifikusan az arcfelismerési nehézségekkel kapcsolatos. Az etimológiai elemzés alapján tehát a prozopagnózia olyan állapotot jelent, amikor valaki nem képes felismerni vagy megkülönböztetni más emberek arcát.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az apám szenved prozopagnóziától, ezért nehezen ismer fel más embereket az utcán.
2. A prozopagnóziával élő embereknek sokkal nehezebb szociális interakciókat kialakítani.
3. Mivel a prozopagnóziások nem tudják felismerni az arcokat, gyakran félreismerik az ismerősöket vagy akár a családtagjaikat is.
4. Az arcok helyett a prozopagnóziások inkább más jellemzőket, például hajszínt vagy testalkatot figyelnek meg azonosításkor.
5. A prozopagnózia gyakran vezet szorongáshoz és magányossághoz, mivel a betegek nehézségekbe ütköznek a társas helyzetekben.
6. A prozopagnózia kezelésére néha speciális terápiákra vagy tréningekre van szükség.
7. Bár a prozopagnózia ritka állapot, egyes hírességek között is előfordulhat, akiknek problémáik vannak az arcok felismerésével.
8. A prozopagnózia miatt sokszor előfordul, hogy a betegek kínos helyzetekbe kerülnek, amikor nem ismerik fel az embereket, akikkel korábban már találkoztak.
9. Ahhoz, hogy a prozopagnóziások megjegyezzék valakinek az arcát, gyakran kiemelkedő jellemzőkre kell koncentrálniuk, például egyedi arcfestésre vagy tetoválásra.
10. A prozopagnózia életminőséget rontó állapot lehet, amely sok nehézséget okoz a mindennapi életben.

Rokonértelmű szavak

arcvakolatosság, arcanévés, arcismétlés, arcfelismerési zavar

Fonetikus átírás

/prɔzopɑɡnoziɑ/

Betűrendben közeli szavak

provokáció, provokatív, proxemika, proximális, prozódia, prozopagnózia, prücsök, prűd, prudencia, prudenciális, prudens,