JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

primus_inter_pares

primus_inter_pares szó jelentése

A 'primus_inter_pares' szó jelentése a magyar nyelvben "első a pártok között", vagyis egyenlő felek között az első helyet elfoglaló személyt jelöl. Ez a kifejezés általában politikai vagy vezetői kontextusban használatos, és azt jelzi, hogy bár mindenki egyenlő, valaki mégis kiemelkedik a többiek közül.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A szó eredete a latin nyelvből származik, és azt jelenti "az első az egyenlők között". A kifejezést először az ókori Rómában használták, hogy meghatározzák azokat az arisztokratikus családokat, amelyeknek tagjai között nincs egyértelmű hierarchia.

Szófaja és helyesírása

A 'primus_inter_pares' szófajilag főnév, és a helyesírása az idézőjelbe tett latin alak szerint történik: "primus inter pares".

Példamondatok

Példamondatok: Az Európai Unióban minden tagország miniszterelnöke primus_inter_pares pozícióban van. Az Egyesült Államok elnöke is lehetne primus_inter_pares a világ vezetői között.

Rokonértelmű szavak

Rokon értelmű kifejezések: első számú, vezér, első ember, éllovas.

Betűrendben közeli szavak

primer, primitív, primogenitúra, primordiális, primus inter pares, primus_inter_pares, principális, principátus, princípium, prior, prioritás,