JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

napi

napi szó jelentése

A "napi" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "napi" kifejezés egy melléknév, amely az "nap" szóból képződik. Jelentése a mindennapokhoz, a napokhoz kapcsolódik. Általában olyan dolgokra utal, amelyek rendszeresen vagy minden nap előfordulnak vagy elvégeznek. Például: - "napi rutin": Ez a kifejezés arra utal, hogy valaki mindennap ugyanazt a tevékenységet végzi. - "napi hírek": Ez a kifejezés arra utal, hogy friss híreket kapunk minden nap. - "napi adag": Ez a kifejezés arra utal, hogy egy adott mennyiséget vagy mennyiségi egységet minden nap be kell venni vagy el kell fogyasztani. A "napi" szó tehát azokra az eseményekre, tevékenységekre vagy dolgokra utal, amelyek rendszeresen és naponta megismétlődnek.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "napi" szó eredetét és kialakulását a latin "diurnus" szóra vezethetjük vissza. A latinban ez a szó jelentette a "napi" vagy "napos" jelzőt, illetve a nappalokat.

A középkori latinból eredeztethető a "nap" jelentésű "napus" vagy "nappus" szó, melyből az ómagyarban alakult ki a "nappali" jelző, ami azt jelentette, hogy valami a nap folyamán történik vagy történhet.

Ezután alakult ki az ómagyarban a "napi" kifejezés, ami ugyanazt a jelentést hordozta, mint ma: egy napra vonatkozóan vagy egy nap alatt történő eseményekre utalt.

A szó etimológiája tehát visszavezethető a latin diurnus szóhoz, amelynek jelentése "napos". A szóhasználat az idők folyamán változott és fejlődött, de az alapvető jelentése azonban megmaradt.

Szófaja és helyesírása

melléknév

Betűrendben közeli szavak

napkelte, beka, fenevad, vezercikk, kacsa, napi, kintorna, locsolo, bevetel, adomany, harom,