JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

libidó

libidó szó jelentése

A 'libidó' szó a pszichoanalízis fogalma, amely az emberi szexuális késztetéseket, vágyakat jelenti. A libidó az életösztönnel (eros) kapcsolatos, és a pszicho-szexuális fejlődés során alakul ki. Az emberi libidó azon vágyait és ösztöneit tartalmazza, amelyek szexuális kielégülést vagy intim kapcsolatot igényelnek. A libidó fogalma Sigmund Freud pszichoanalitikus gondolkodásához kapcsolódik, aki az emberi lélek működését és viselkedését vizsgálta. Freud szerint a libidó az egyik alapvető ösztön, amely motiválja az embereket a szexualitásra és kapcsolatokra. A libidó energiáját különböző tényezők befolyásolhatják, például biológiai, pszichológiai vagy társadalmi tényezők. A libidót nem csak a szexuális vágyakhoz kötik, hanem általánosabban az életerőhöz és életkedvhez is. Az egyén libidójának szintje változhat időszakonként és körülményfüggő lehet. A libidó csökkenése vagy növekedése befolyásolhatja az egyén érzelmi és fizikai állapotát.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "libidó" szó eredetileg a latin nyelvből származik, és azt jelenti "vágy" vagy "kívánság". A szóra először Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja használta a pszichológia területén. Freud szerint a libidó az életösztön egyik megnyilvánulása, amely a szexuális vágyat tartalmazza.

A latin nyelvben a "libido" szó eredetileg "késztetés" vagy "hajlam" jelentéssel bír. Az eredeti forrása az ólatin 'libere' igéből eredeztethető, ami "szabadnak lenni" jelentést hordoz. Ez később átváltott az érzéki vágyra vagy a nemi ösztönre utaló szóként.

Freud elmélete az emberi pszichológia terén nagy hatást gyakorolt, és ennek következtében a "libidó" kifejezést mindennapos nyelvezetbe emelte. A mai napig használják ezt a kifejezést annak leírására, hogy valaki mennyire vágyik vagy érdeklődik a szexuális aktivitás iránt.

Fontos megjegyezni, hogy bár Freud elsősorban a szexuális vágyat társította a libidóhoz, ma sokkal általánosabb értelemben használják a pszichológiában és a szexológia területén. A libidó magába foglalhatja az érzelmi vagy fizikai vágyat, az életenergiát vagy más vágyakat is.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A stressz csökkentése segíthet a libidó növelésében.
2. Az alacsony libidó gyakran okozhat problémákat a párkapcsolatban.
3. A hormonális változások hatással lehetnek a nők libidójára.
4. Az egészséges életmód, mint például az aktív testmozgás, segíthet fenntartani a magas libidót.
5. A szexuális vágy és a libidó egyénenként eltérő lehet.
6. A gyógyszerek vagy betegségek mellékhatásaként csökkenhet a libidó.
7. Az érzelmi kötődés és az intimitás jelentős szerepet játszik a libidó kialakulásában.
8. A magas libidó általában pozitív hatást gyakorol a szexuális életre.
9. A várandóság alatt sok nő tapasztalhat csökkenést a libidójában.
10. Néhány embernek természetes módon magasabb lehet a libidója, míg másoknak kevesebb szexuális vágya van.

Rokonértelmű szavak

szexuális vágy, vágyódás, erotika, szexuális késztetés, nemi vágy

Fonetikus átírás

[lɪbidoː]

Betűrendben közeli szavak

lezser, libella, liberális, liberalizmus, libertás, libidó, libikóka, libra, licenc, líceum, licitálás,