JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kvalitás

kvalitás szó jelentése

A "kvalitás" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következő: A "kvalitás" szó a latin "qualitas" szóból ered, amelynek jelentése "minőség, tulajdonság". A magyar nyelvben használt formája egy átvett szó, melyet főként filozófiai és tudományos kontextusban alkalmaznak. A "kvalitás" fogalma az objektumok vagy személyek minőségét, tulajdonságait jelöli. Ez lehet fizikai vagy érzékelhető tulajdonság, például méret, forma, szín stb., vagy intellektuális, morális vagy pszichológiai tulajdonságok, mint például intelligencia, kreativitás, empátia stb. A kvalitás fontos szerepet játszik a minőségértékelésben és -irányításban is. Az iparban és a vállalatoknál a kvalitás az áru vagy szolgáltatás minőségét jelenti. A minőségellenőrzés és minőségbiztosítás célja a kívánt kvalitás elérése és fenntartása. Emellett a "kvalitással" kapcsolatos kifejezések gyakran használatosak az emberi tulajdonságok vagy képességek értékelésénél is. Például valakinek a "magas kvalitású" munka jelentése, hogy a munkája kiváló minőségű és megbízható. Összességében a "kvalitás" egy általános fogalom, amely a minőség, tulajdonságok és jellemzők összességét jelenti, és fontos szerepet játszik a minőségértékelésben és -irányításban.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kvalitás" szó az ókori latin "qualitas" kifejezésből ered, amelyet a "qualis" (milyen) szóból vezettek le. A "qualitas" eredetileg azonosságot jelentett valamivel, majd jelentése kiterjesztődött arra is, hogy hogyan lehet meghatározni vagy értékelni valamit.

Az etimológiai fejlődés során a latin "qualitas" szó különböző nyelveken változatos formákban jelent meg. Például az angolban az "quality", a francia nyelvben a "qualité", az olaszban pedig a "qualità" lett belőle.

A középkorban a "kvalitás" szó jelentése még inkább kiértékelést vagy minőségi tulajdonságokat jelölt. A modern időkben ez a fogalom tovább bővült és magába foglalja a termék vagy szolgáltatás minőségét, valamint általánosabb értelemben minden olyan tulajdonságot, amely meghatározza valaminek vagy valakinek az értékét vagy jellegét.

Fontos megjegyezni, hogy a "kvalitás" szó ma már gyakran használjuk a minőség egyik mércéjeként is: ha valamiről azt mondjuk, hogy jó kvalitású, akkor azt jelenti, hogy magas minőségű vagy értékes.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A kvalitás fontos szempont a termékválasztás során.
2. Ez a ruhadarab magas kvalitású anyagokból készült.
3. A cég fő célja a termékek minőségének és kvalitásának biztosítása.
4. A munkaadók a jelentkezőkben olyan kvalitásokat keresnek, mint a rugalmasság és a problémamegoldó képesség.
5. A város híres az építészeti kvalitásairól és gyönyörű épületeiről.
6. A jó vezetői kvalitások elengedhetetlenek egy sikeres vállalkozásnál.
7. A zenekar hangzása és előadásmódja kiemeli a művészi kvalitásokat.
8. Az értékesítési csapatot olyan emberek alkotják, akik rendelkeznek megfelelő értékesítési kvalitásokkal és tapasztalattal.
9. Az étterem kitűnő ételeket és magas színvonalú szolgáltatást nyújt, ami tükrözi a hely minőségi kvalitásait.
10. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy javítsa a lakosság életminőségét és növelje a városi infrastruktúra kvalitását.

Rokonértelmű szavak

minőség, jellemző, tulajdonság, vonás, érték, erény, előny, jó pont

Fonetikus átírás

[kvɑlitɑːʃ]

Betűrendben közeli szavak

kuzin, kvadráns, kvadrát, kvalifikáció, kvalifikál, kvalitás, kvalitatív, kvantitatív, kvantor, kvantum, kvantumelmélet,