JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

intuitív

intuitív szó jelentése

Az "intuitív" szó a magyar nyelvben egy olyan jelző, amely az emberi érzékszerveken és tapasztalaton alapuló, ösztönös megértést és felismerést jelent. Az intuitív gondolkodás olyan folyamat, amely során az egyén a tudatos logikai következtetések helyett inkább a belső érzéseire és megérzéseire hagyatkozik a döntéshozatal során. Az intuitív megértés gyakran nem igényel hosszú elemzéseket vagy racionális gondolkodást, hanem inkább azonnali és ösztönös válaszokat hoz létre. Az intuitív emberek gyakran képesek "megérezni" vagy "sejteni" a helyes válaszokat vagy döntéseket anélkül, hogy tudnák pontosan, hogy miért. Az intuitív fogalom tehát arra utal, hogy valami természetes, belsőleg érzett és felismert.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "intuitív" szó eredete a latin "intuitus" szóból származik, amelynek jelentése 'rálátás', 'megtekintés'. A "intuitus" szó az "intueri" ige passzív partíciójából képződött, ami azt jelenti, hogy 'megpillantani' vagy 'rálátni valamire'.

A szóhasználat és értelmezés változott az idők során. Az ókori filozófiában az intuitív tudás arra utalt, hogy egy személy közvetlenül megért valamit anélkül, hogy racionális vagy logikai gondolkodást alkalmazna. Ezt az elképzelést magyarázatok nélküli tudásként értelmezték.

A modern értelemben használt "intuitív" jelző a 18. században jelent meg a francia nyelvben. Eredetileg a filozófiai és pszichológiai körökben volt használatos, majd később általánosan elterjedt. Az intuitív jelző egy olyan képességet vagy folyamatot ír le, amely során valaki ösztönösen vagy spontán módon ért valamit anélkül, hogy tudatosan gondolkodna vagy racionális elemzést végezne.

Az "intuitív" szó eredetileg tehát arra utalt, hogy valaki közvetlenül megért valamit anélkül, hogy tudatosan vagy racionálisan gondolkodna. Napjainkban azonban a jelentése kiterjedhet a természetes és gyors gondolkodásra, az ösztönös megérzésekre és az érzékenységre is.

Szófaja és helyesírása

melléknév

Példamondatok

1. Az intuíció segített nekem megtalálni a megoldást a problémára.
2. Az intuitív érzetem szerint nem lesz jó vége ennek az üzletnek.
3. Az intuícióm azt súgta, hogy jobb, ha nem megyek el az eseményre.
4. Azt hiszem, az intuitív választás mindig a legjobb.
5. Az intuícióim alapján úgy érzem, hogy ez a döntés helyes.
6. Az intuícióm szerint nem szabad megbízni ebben az emberben.
7. Az intuitív gondolkodás révén könnyen rájöttem a probléma gyökereire.
8. Az intuícióim szerint ez a tervezett útvonal jobb lehetőséget kínál számunkra.
9. Az intuitív érzésem azt sugallja, hogy valami nincs rendben ezzel az ajánlattal.
10. Az intuícióm szerint őszinte és megbízható személy.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak példamondatok, amelyek bemutatják a "intuitív" jelentését és használatát, és nem feltétlenül tükrözik a valóságos állításokat vagy véleményeket.

Rokonértelmű szavak

érzékletes, ösztönös, belső, spontán, természetes

Fonetikus átírás

[in-tu-í-tív]

Betűrendben közeli szavak

introspekció, introvertált, introverzió, intubáció, intuíció, intuitív, invagináció, invalid, invázió, invazív, invenció,