JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

herbicid

herbicid szó jelentése

A 'herbicid' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'herbicid' egy olyan vegyi anyag, amelyet növények irtására használnak. A herbicidokat gyakran alkalmazzák kertészetben, mezőgazdaságban és egyéb területeken, ahol a nemkívánt növények eltávolítása vagy azok növekedésének korlátozása szükséges. A herbicidok hatékonyan elpusztítják a gyomnövényeket, így lehetővé teszik a kívánt növények jobb fejlődését és termelését. Azonban fontos megjegyezni, hogy a herbicid használatakor ügyelni kell az előírások betartására és a környezeti hatások figyelembevételére.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "herbicid" szó eredete a latin "herba" szóból származik, ami "növény" vagy "gyom" jelentést hordoz. A latinban az "herba" szó mellett előfordult a "herbaticus" melléknév is, ami "növényi" jelentést hordozott. Az angol nyelvben az "herbaticus" melléknévből alakult ki a "herbicide" szó, ami "gyomirtó szer" jelentésű.

Az angolból vették át a kifejezést a többi nyelvbe is, így került be a magyar nyelvbe is. A magyarban a "herbicid" szó azonos jelentéssel rendelkezik, mint az angolban.

A herbicidokat olyan vegyszereknek nevezik, amelyeket gyomok és más nemkívánatos növények ellen használnak. Az ilyen vegyszerek célja a növények elpusztítása vagy megakadályozása, hogy elterjedjenek és kárt okozzanak más növényekben vagy mezőgazdasági területeken.

Az "herbicid" szó tehát a latin eredetű "herba" (növény) és az angolból átvett "-cide" (megölés) összetételéből alakult ki.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A mezőgazdászok a gyomirtó hatásáról híres herbicidet használják a természetes növények védelmére.
2. A kertész felvitt egy speciális herbicidet a fűre, hogy megszabaduljon a gyomoktól.
3. A mezőgazdasági termelők előszeretettel alkalmazzák a hatékony herbicideket a káros gyomnövények elleni harcban.
4. Egy erős herbicid segítségével sikerült megszabadulni a vadon növő invazív növényektől az erdőben.
5. A kertész szakember gondosan választotta ki a megfelelő herbicideket az érzékeny növények védelme érdekében.
6. Az urbanizáció miatt egyre több városi parkban alkalmazzák a környezetbarát herbicideket, hogy megakadályozzák a gyomnövények terjedését.
7. A mezőgazdasági kutatók új és hatékonyabb herbicideket fejlesztenek ki, amelyek kevésbé károsítják a talajt és a környezetet.
8. Az ipari területeken a gyomirtó herbicidek rendszeres használata elengedhetetlenül fontos az épületek és infrastruktúra védelme érdekében.
9. A gyomnövények elleni hatékony harc érdekében a kertészek speciális herbicideket használnak, amelyek célzottan pusztítják el a nemkívánatos növényeket.
10. Az ökológiai gazdálkodás során a herbicidek helyett inkább természetes módszereket alkalmaznak a gyomok visszaszorítására.

Rokonértelmű szavak

gyomirtó, gyomirtószer, gyommérgező

Fonetikus átírás

/hɜr'bɪsɪd/

Betűrendben közeli szavak

hepatológia, hepciáskodik, heraldika, herbárium, herbatea, herbicid, hercegprímás, hercehurca, heretikus, herkentyű, herma,