JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

herbárium

herbárium szó jelentése

A "herbárium" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A herbárium egy olyan gyűjtemény vagy könyvtár, amelyben növényeket tárolnak és dokumentálnak. Általában szárított, préselt növényeket tartalmaz, amelyeket speciális módon készítenek elő a hosszú távú megőrzés érdekében. A herbáriumokban a növényeket rendszerbe sorolják és címkézik, amelyek tartalmazzák a növény nevét, eredeti helyét és más fontos információkat. Ezáltal a herbáriumok fontos forrást jelentenek a botanikusok és kutatók számára az adott terület flórájának tanulmányozásához és az új fajok felfedezéséhez. Emellett a herbáriumok hasznosak lehetnek az oktatásban is, segítve a diákokat a növénytan tanulmányozásában és azonosításában.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "herbárium" szó eredete a latin "herbarium" szóból származik, amelynek jelentése "gyógynövények gyűjteménye" volt. A latin "herba" kifejezés "növényt" vagy "gyógynövényt" jelent, így a herbárium egy olyan hely vagy intézmény, ahol gyűjteményeket tartanak és tárolnak különböző növényekről.

A herbáriumok kialakulása több évszázadra nyúlik vissza. Az ókori görög és római tudósok már foglalkoztak a növényekkel és azok gyógyító tulajdonságaival. Az első herbáriumokat főleg orvosi célokra használták, ahol a gyógynövényeket tárolták és tanulmányozták.

A középkorban és a reneszánsz idején a gyógynövényekkel való foglalkozás tovább fejlődött, és egyre több herbáriumot hoztak létre Európában. Ezek a gyűjtemények segítettek az orvosoknak az újabb növényi gyógyszerek felfedezésében és fejlesztésében.

Az etimológiai eredetét tekintve a latin "herbarium" szó onnan származik, hogy az ókori Rómában a gyógynövényeket olyan helyen tárolták, amelyet "herbārium" néven ismertek. A szó eredeti jelentése "fűszeres" vagy "fűszernövényekkel kapcsolatos hely". Később ez a fogalom kibővült és általánosabb jelentést kapott, amely az összes növényi anyagot magában foglalta.

A herbáriumok ma már nemcsak gyógynövényeket, hanem különböző növényfajokat és fajtákat is tartalmaznak. Az intézmények célja a növényvilág megismerése, tanulmányozása és megőrzése, valamint a tudományos kutatásokhoz és oktatáshoz szükséges információk biztosítása.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Készítettem egy herbáriumot a kertemben található gyógynövényekből.
2. A múzeumban csodálatos herbáriumot láttam, amelyben a világ különböző növényfajait gyűjtötték össze.
3. Az iskolában tanultunk herbáriumot készíteni, hogy megismerjük a helyi növényeket.
4. A nagymamám régi könyveiben találtam néhány szép herbáriumot, amelyeket még mintegy száz évvel ezelőtt készített.
5. Az otthonom falán lévő herbárium emlékeztet arra, hogy milyen gyönyörű tájakat jártam be az évek során.
6. A botanikus kertben vezetett túrákon bemutatták nekünk, hogyan készül egy herbárium.
7. Gyakran használom az elkészült herbáriumomat, hogy azonosítsam a természetben talált növényeket.
8. Egy barátomnak ajándékoztam egy frissen készített herbáriumot, amelyben az ő kedvenc virágai voltak benne.
9. Mindig izgalmas élmény megtalálni egy ritka növényt és azt hozzáadni az herbáriumomhoz.
10. Az iskolai projektünk keretében minden diák elkészítette saját herbáriumát, majd bemutattuk egymásnak a különböző növényeket.

Rokonértelmű szavak

növénygyűjtemény, botanikai gyűjtemény, növényszárító, növénytár, botanikai múzeum

Fonetikus átírás

/hɛrbaːrium/

Betűrendben közeli szavak

hepaj, hepatogén, hepatológia, hepciáskodik, heraldika, herbárium, herbatea, herbicid, hercegprímás, hercehurca, heretikus,