flambírozás
flambírozás szó jelentése
A "flambírozás" egy olyan gasztronómiai technika, mely során az ételre alkohol tartalmú italt (általában rumot) öntenek, majd meggyújtják. A lángot a pálinkák vagy a felhevült alkohol okozza, amelyeket az ételre öntenek. Ez a folyamat gyorsan és rövid ideig tart, általában csak néhány másodpercig ég a láng. A flambírozás nemcsak látványos, de az alkohol hozzáadása és elpárolgása révén gazdagabb ízélményt is nyújt az ételnek. A leggyakrabban flambírozzák a desszerteket, például a crêpes suzette-t vagy a banános palacsintát.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "flambírozás" szó eredetét a francia konyhából eredeztethetjük. A szó eredete a francia "flamber" ige, ami annyit jelent, hogy lángol, égni. Ez a szó alakult át a "flambage" vagy "flambeage" formába az idők során.
A flambírozás egy olyan kulináris technika, amikor az ételt alkoholtartalmú itallal öntik le, majd meggyújtják ezt az italt. Ezáltal rövid ideig lángol az étel, amely extra ízt és aromát ad neki. A technikát általában élőszereplős előadásban végzik el, például egy étteremben a vendégek előtt.
Ez a módszer eredetileg nem csak dekoratív célból volt alkalmazva, hanem arra is szolgált, hogy eltüntesse az ételekből az esetleges penészes vagy romlott ízeket. Az alkohol segít megsemmisíteni ezeket a kellemetlen aromákat és javítja az étel ízét.
A flambírozás népszerűvé vált a 19. században Franciaországban és hamarosan terjedni kezdett más országokban is. Ma már számos étel készül flambírozott módon, például a crêpes suzette, a csirkemell a dijoni mustárral, vagy a rumos banán.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. A szakács flambírozta a palacsintát, mielőtt tálalná.
2. A séf a vendégek szeme láttára flambírozta meg a marha steaket.
3. A desszertet úgy készítették, hogy az asztalnál flambírozzák meg.
4. Az étteremben különleges flambírozott koktélokat is kínálnak.
5. Ahhoz, hogy flambírozni tudj, ügyesen kell kezelni a lángot és az alkoholtartalmú folyadékot.
6. A flambírozás során az étel íze egyedülállóvá válik a lángoló alkohol hatására.
7. A flambírozás nem csak látványos, de a ízeket is felerősíti és gazdagabbá teszi.
Rokonértelmű szavak
grillezés, pirítás, sütés, pörkölés
Fonetikus átírás
[flɒmbiːroːzaːʃ]
Betűrendben közeli szavak
fizimiska, fiziognómia, fiziokrata, fiziológia, flagelláns, flambírozás, flashback, flashmob, flastrom, flaszter, flatulencia,