JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

agrár-

agrár- szó jelentése

Az "agrár-" előtag a "mezőgazdaság" vagy az "agrárium" területéhez kapcsolódik. A "mezőgazdaság" a földművelés, az állattenyésztés és az ehhez kapcsolódó tevékenységek összessége. Az "agrár-" előtag tehát az agrártevékenységekkel, a mezőgazdasági termeléssel, valamint az ehhez kapcsolódó gazdasági, szakmai és jogi kérdésekkel foglalkozó szakterületeket jelöli. Például: agrárgazdaság, agrárpolitika, agrárszakértő stb.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "agrár-" előtag a latin "agricola" szóból ered, amelynek jelentése "földművelő, gazda". Az "agricola" szó a "ager" (föld) és az "colere" (megművelni, gondozni) szavakból tevődik össze. Tehát az "agrár-" előtag alapvetően a földműveléshez és gazdálkodáshoz kapcsolódik.

Az "agrár-" előtag gyakran használatos az agrárgazdaság, az agrárpolitika és más agrárszektorhoz kapcsolódó területek neveiben. Az általános értelmében a mezőgazdasági tevékenységeket, földművelést vagy állattenyésztést jelöli.

Az "agrár-" előtag használata tehát arra utal, hogy a szóval jelzett terület vagy tevékenység a mezőgazdasággal, földműveléssel vagy az ahhoz kapcsolódó gazdálkodással foglalkozik.

Betűrendben közeli szavak

zsuzsok, zsuzsu, achilles-ín, achilles-sarok, ágál, agrár-, akasha-krónika, allo-, áloé, ámbra, amfi-,