emulgealas
emulgealas szó jelentése
Az "emulgeálás" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: Az emulgeálás egy olyan folyamat, amely során két nem keveredő folyadék vagy anyag egyenletesen keveredik, és kolloid diszperziót hoz létre. Általában egy víz-alapú fázis és egy olaj-alapú fázis találkozik ebben a folyamatban. Az emulgeálás során a két fázist stabilizáló anyagokat, ún. emulgátorokat vagy emulgeálószereket használnak. Az emulgátorok olyan vegyületek vagy molekulák, amelyek segítenek a nem keveredő anyagok (pl. víz és olaj) szuszpenziójának létrehozásában és fenntartásában. Az emulgeálás során az emulgátor részecskéi a két fázis között helyezkednek el, így megakadályozva a fázisok szétválását. Az emulgeálás gyakran alkalmazott módszer például az élelmiszeriparban, ahol olyan termékeket hoznak létre, mint például margarin, majonéz vagy krémek. Emellett az emulgeálást gyógyszeriparban, kozmetikai iparban és festékgyártásban is használják.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
Az "emulgeálás" szó eredetét és kialakulását a jelentésének megértéséhez először meg kell vizsgálnunk az "emulzió" fogalmát. Az emulzió egy olyan diszperz rendszer, amelyben két nem keveredő anyag (általában folyadék és folyadék vagy folyadék és gáz) keveredik egymással úgy, hogy az egyik anyag apró cseppek formájában eloszlik a másik anyagban.
Az "emulzió" szó az ókori görög "emulsis" (keverék) szóból ered, amely maga az "emulgere" igéből származik. Az "emulgere" igének a jelentése "kihúzni", "kisajtolni". Ez a szóalkotás arra utal, hogy az emulziót létrehozó folyamat során az egyik anyag apró cseppek formájában ki van húzva, vagyis kisajtolódik a másik anyagba.
Az "emulgere" igét valószínűleg a latinban alakították ki, de pontos eredete nem teljesen tisztázott. A latinban hasonló jelentésű szavak léteztek, például az "emulgare" vagy az "emulgēre", amelyek ugyanazt a tevékenységet fejezik ki: két anyag keveredését úgy, hogy az egyik apró cseppek formájában eloszlik a másikban.
Az "emulgeálás" szó tehát ennek az igei alaknak a magyarosított alakja, amely a "kihúzni" vagy "kisajtolni" jelentést hordozza. A szó kialakulása tehát összefügg az emulzió folyamatával és annak leírásával.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. A konyhában az emulgeálás segít abban, hogy a vaj és a tojássárgája krémes állagúvá váljon.
2. Az emulgeálás kulcsfontosságú a salátaszószok elkészítésében, hogy az olaj és az ecet egyenletesen keveredjenek össze.
3. Az emulgeálás révén lehetővé válik, hogy a tejszínhab ne válassza el a tejből, hanem egy egységes habbal fedje be.
4. A szappanok gyártásakor az emulgeálás segít abban, hogy a víz és az olaj összekeveredjenek, így megfelelően tisztító hatású termék jöhet létre.
5. Az édesiparban az emulgeálás elengedhetetlen a krémek és mártások sima és homogén textúrájának eléréséhez.
Rokonértelmű szavak
keverés, összekeverés, emulgálás, homogenizálás, diszpergálás
Fonetikus átírás
[ˈɛmʊlɡɛːlaːʃ]
Betűrendben közeli szavak
eloflora, elysium, embarrassing, emeloszel, emfizema, emulgealas, enby, epocha, eroico, euro dzsekpot, extrudalt,