JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

diagonális

diagonális szó jelentése

A "diagonális" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "diagonális" szó az egyenes geometriában használt fogalom, amely egy síkban két pontot köt össze, amelyek között nincs közvetlen vonal. A diagonális tehát egy olyan egyenes, amely áthalad egy sokszög (általában négyszög) két nem szomszédos csúcsán. A diagonálisok általában keresztezik egymást a sokszög belső részében, és fontos szerepet játszanak a sokszögek tulajdonságainak tanulmányozásában. A diagonálisok hossza és iránya meghatározható a sokszög oldalainak hosszai és pozíciója alapján. A "diagonális" szót gyakran használják más összetett jelentésekben is, például kapcsolati vagy irányítási rendszerekben, ahol az egyenes vagy áthidaló jelentést hordozza.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "diagonális" szó eredete a latin "diagonalis" kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése "átlós, átlósan futó". A latin szó az ógörög "diagonios" szóból származik, amely hasonló jelentéssel bír. Az ógörögben a "dia-" előtag azt jelenti, hogy valami között vagy át megy.

A "diagonális" szó tehát eredetileg azokat a vonalakat vagy irányokat jelölte, amelyek átlósan vagy keresztben futnak egy adott területen vagy felületen. Később a matematika és a geometria területén is használatos lett, hogy leírja az átlós vonalakat és kapcsolódó fogalmakat.

Az etimológiai szempontból fontos megjegyezni, hogy a "diagonális" szó eredeti jelentése nem magában foglalta a négyszögek átlóit, mint ahogy a mai nyelvhasználatban gyakran használjuk. A modern matematikai fogalomkörök és definíciók alapján alakult ki ez az értelmezés.

Szófaja és helyesírása

Főnév

Példamondatok

1. A négyzet mindkét átlója ugyanolyan hosszú.
2. Az oldalsó üvegek mentén egy diagonális vonal fut végig a tetőn.
3. A téglalapnak két rövidebb és két hosszabb oldala van, valamint két átlója is.
4. A kirakott csempék között sikeresen megtaláltam a diagonális mintát.
5. A háromszögnek csak egy átlója van, amely minden csúcsot összeköt.
6. Az ágy úgy van elhelyezve a szobában, hogy diagonálisan néz az ablakra.
7. Az épület tetején egy hatalmas, vörös színű X alakú diagonális jelzés található.
8. Az új autónak különleges formája van, amiben dominálnak a meredek és éles szögű diagonális vonalak.
9. A táblázatban a fejléc sorokat és oszlopokat egyaránt tartalmaz, amelyeket keresztül metszenek a diagonális cellák.
10. A függönyökön látható díszítőelemek között sok az egymást keresztező diagonális vonal.

Fontos megjegyzés: Az AI által generált példamondatok segíthetnek az értelmezésben, de nem mindig biztosítanak helyes használatot vagy természetes nyelvezetet. Mindig érdemes a példamondatokat ellenőrizni és szükség esetén módosítani.

Rokonértelmű szavak

átlós, ferde, szegletes

Fonetikus átírás

[diɒɡonɑːlis]

Betűrendben közeli szavak

diabetikus, diadém, diafragma, diagnosztika, diagnózis, diagonális, diagram, diáklány, diakonissza, diakónus, diákotthon,