JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

diadém

diadém szó jelentése

A 'diadém' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'diadém' szó eredetileg egy nemesi, királyi vagy isteni hatalmat jelképező ékszer, mely a fejre helyezve viselt korona formájú fejdísz. A diadémok általában drágakövekkel, gyöngyökkel vagy más értékes anyagokkal díszítettek. A szó jelentése az idők során kibővült és átvitt értelemben is használatos lett. Ma már a 'diadém' szó általánosan azt a hatalmat vagy tekintélyt jelenti, amit valaki elnyert vagy megszerezett egy versengés, küzdelem vagy siker után. Például egy sporteseményen elért első hely vagy egy választás győzelme után valaki megkapja a diadémet. Emellett a 'diadém' szó gyakran használják a művészetekben is, különösen a drámákban és regényekben, hogy kifejezzék egy karakter uralkodói vagy királyi státuszát. A diadém ebben az esetben általában többnyire díszített korona formájú fejdíszként jelenik meg. Összességében tehát a 'diadém' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben egy hatalom, tekintély vagy győzelem jelképét jelenti, amely lehet valóságos korona vagy átvitt értelemben használt szimbólum.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "diadém" szó eredete a latin "diademătis" szóból származik, amelynek jelentése "fejkorona" vagy "királyi korona". A latin szó eredetileg a görög "diadēma" szóból ered, amelynek jelentése "királyi korona" vagy "koronát jelképező fejpánt".

A görögben a "diadēma" szó eredetileg egy hajpántot jelölt, amit a királyok viseltek a fejükön, hogy jelezzék uralkodói státuszukat. Ez az aranyból és gyöngyökből készült korona megkülönböztette őket a többi ember közül. Később a szó jelentése kibővült, és általánosabb értelemben kezdték használni a királyok vagy más méltóságok viselt díszekre.

Az "diadēma" szó eredete is visszavezethető az ógörög "diadein" igére, amely azt jelenti: "a fejre helyezni". Ez utal arra, hogy eredetileg valamilyen fejdíszre utalt.

Az angol nyelvben ma is használják a "diadem" kifejezést, ami általában egy díszes fejtakarót vagy koronát jelöl. A szó használata azonban kiterjedt más kulturális kontextusokra is, például a művészeti alkotások vagy akár a biológiai jelenségek leírására.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A királynő fején ragyogott a díszes diadém.
2. Az esküvői ruhához illő diadémet viselt a menyasszony.
3. A győztes sportoló boldogan tette fel a diadémot.
4. Az ókori Rómában a diadém a hatalom jelképe volt.
5. A hercegnő különleges diadémmal koronázták meg.
6. Az ünnepi alkalomra csillogó diadémot készített a tervező.
7. A királyi palotában őrzik az ősök által viselt diadémokat.
8. A színésznő hajába szúrt virágok helyett egy arany diadémot választott.
9. A művészeti verseny győztese büszkén viselte a diadémtetűt a gallérján.
10. Az istenek között csak azokat illette meg diadém, akik hőstetteket vittek véghez.

Rokonértelmű szavak

korona, koronázási ékesség, fejkorona, királyi korona, császári korona, uralkodói korona

Fonetikus átírás

[djɑˈdeːm]

Betűrendben közeli szavak

dezorientált, dezurbanizáció, dézsma, dézsmál, diabetikus, diadém, diafragma, diagnosztika, diagnózis, diagonális, diagram,