JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

szo_bekuldese

szo_bekuldese szó jelentése

A "szó beküldése" kifejezés a magyar nyelvben azt jelenti, hogy valaki egy szót vagy kifejezést javasol vagy küld be egy adott célra vagy célzott tevékenységhez. Ez általában olyan esetekben fordul elő, amikor például egy szótárnak vagy lexikonnak új szavakat szeretnének hozzáadni, vagy amikor egy nyelvi kutatásban vagy projektben új szavakat és kifejezéseket gyűjtenek. A szó beküldése általában a következő lépésekből áll: 1. A szó beküldésére való lehetőség: Egy adott projekt vagy szervezet nyilvánosságra hozza, hogy elfogadnak-e új szavakat vagy kifejezéseket. Ez lehet egy nyilvános felhívás, egy online űrlap vagy más kommunikációs csatorna. 2. A szó megadása: Az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy megadják az általuk javasolt szót vagy kifejezést. Általában a következő információkat kell megadni: maga a szó vagy kifejezés, a jelentése, az eredete (ha ismert), valamint az indoklás, hogy miért érdemes hozzáadni a nyelvi anyaghoz. 3. Értékelés és elfogadás: Az adott szervezet vagy projekt csapata értékeli a beküldött szavakat és kifejezéseket. Megvizsgálják azok jelentőségét, hasznosságát, helyességét és relevanciáját a céljuk szempontjából. 4. Beillesztés a nyelvi anyagba: Ha egy szó vagy kifejezés elfogadásra kerül, akkor azt hozzáadják a megfelelő nyelvi anyaghoz, például egy szótárhoz vagy lexikonhoz. A szó így hivatalosan részévé válik a magyar nyelvnek. A "szó beküldése" tehát egy folyamat, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy aktívan részt vegyenek a nyelvi fejlődésben és hozzájáruljanak az új szavak és kifejezések gyűjtéséhez és dokumentálásához.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "szó_beküldése" szó egy összetett szó, amely két részből áll: "szó" és "beküldése".

A "szó" szó eredete visszavezethető az ómagyar nyelvbe. Az ómagyarban a "szó" jelentése 'mondat, beszéd', illetve 'kifejezés'. Ez a szó török eredetű, a törökben pedig "söz" formában található meg hasonló jelentéssel.

A "beküldése" szó kialakulása egyszerűbb. A "beküldés" igeképzős főnévi melléknévből képzett főnév, amely a "beküld" ige jelentését fejezi ki. A "beküld" igének pedig az alapja a "küld" ige, ami azt jelenti, hogy 'valamit valahova elküldeni'.

Tehát a "szó_beküldése" kifejezés azt jelenti, hogy egy szót elküldenek valahova, például egy cikk vagy verspályázatra beküldik a szót.

Betűrendben közeli szavak

szkizma, szklerózis, szleng, sznob, sző, szo_bekuldese, szoba, szobaasszony, szobalány, szóbeli, szóbeszéd,