JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

spedíció

spedíció szó jelentése

A "spedíció" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A "spedíció" kifejezés az ellátás, fuvarozás és szállítás területén használt fogalom. Egy vállalkozás vagy cég tevékenységét jelenti, amely a különböző áruk vagy személyek szállítását, fuvarozását koordinálja és végzi el. A spedíció feladatai közé tartozik a szállítási szerződések megkötése, a fuvarozók és a vevők közötti kapcsolattartás, az áruk dokumentálása és nyomon követése, valamint az esetleges problémák kezelése. A spedíció célja az áruk hatékony és biztonságos szállítása, az időpontok betartása és a logisztikai folyamatok optimalizálása. A spedíciós cégek gyakran rendelkeznek saját flottával vagy kapcsolatban állnak fuvarozókkal, hogy biztosítsák az áruk hatékony elszállítását. Emellett fontos feladatuk a vámkezelés és az adminisztratív feladatok ellátása is. A spedíció gyakran összefonódik a logisztikai szolgáltatásokkal, mivel mindkét terület célja az áruk mozgatása és kezelése az ellátási láncban. A spedíció tehát olyan szolgáltatás, amely elősegíti és koordinálja az áruk mozgatását a gyártótól a végfelhasználóig.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "spedíció" szó a latin "expedire" igéből ered, amelynek jelentése "megkönnyít, előkészít". Az "expedire" igéből az olasz nyelvben kialakult a "speditione" szó, amely azt jelentette, hogy "készítmény, felszerelés". A középkori itáliai városállamokban ez a kifejezés arra utalt, hogy valaki elkészíti az árukat vagy az utazásra szükséges felszerelést.

A 'spedíció' szó a 19. század második felétől terjedt el a magyar nyelvben. Kezdetben elsősorban a kereskedelemben és a közlekedésben használták, hogy az áruk szállításának vagy egyéb logisztikai tevékenységeknek a szervezését jelölje. Később a fogalmi tartalom bővült és általánosabb lett, így ma már többek között a fuvarozást, raktározást és logisztikai tevékenységeket jelenti.

Az "expedire" latin szó mögött azonban további gyökerek is meghúzódnak. A "pes", "pedis" jelentése "láb", és az "ex-" előtag pedig azt jelenti, hogy "ki-, el-". Tehát az eredeti jelentése az igének az volt, hogy "kiad vagy előkészít a lábbelit". Később ez a jelentés átvitt értelemben arra terjedt ki, hogy valamit előkészítsen vagy meggyorsítson.

Összességében a "spedíció" szó eredetileg az áruk készítésére és a logisztikai tevékenységekre utalt, de ma már általánosan használjuk a fuvarozás, raktározás és logisztika területein.

Betűrendben közeli szavak

spatula, spazmus, speciális, specifikáció, specifikus, spedíció, speditőr, spejz, spektákulum, spektív, spektrális,