JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

prominens

prominens szó jelentése

A "prominens" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: Jelentése: A prominens szó eredetileg a latin "prominens" igéből származik, melynek jelentése "kiemelkedik". A magyar nyelvben használt formája pedig a latin eredetű kifejezés átvétele. A prominens szó egy jelző, amely arra utal, hogy valami vagy valaki kiemelkedik, feltűnő, különleges, vagy nagy figyelmet von magára. Fogalma: A prominens fogalma tehát arra utal, hogy valami vagy valaki kiemelkedik a többiek közül. Ez lehet fizikai tulajdonság (például egy kiugró testrész), társadalmi státusz (például elismert vezető), intellektuális képesség (például kiváló teljesítmény), vagy akár hangzásbeli kiemelkedés (például hangsúlyos kiejtés). A prominens lehet pozitív vagy negatív értelemben is használva. Pozitívan azt jelenti, hogy valaki tehetséges, sikeres vagy elismert az adott területen, míg negatívan azt jelenti, hogy valaki túlzottan feltűnő vagy arrogáns. Példák: 1. A híres művész kiállítása kiemelkedően prominens volt a művészeti világban. 2. Az énekes karakteres, prominens hangja ad pluszt a produkciójához. 3. A prominens orvos elismert szakértője lett a területének. 4. A prominens hegytetőről gyönyörű kilátás nyílt az egész vidékre. Összességében a prominens szó tehát azt jelenti, hogy valami vagy valaki kiemelkedik a többiek közül, legyen az fizikai, társadalmi vagy intellektuális szempontból.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "prominens" szó a latin "prominens", azaz kiemelkedő, előreugró jelentésű melléknévből ered. A latin "prominere" igéből származik, ami azt jelenti, hogy előreugrik vagy kiemelkedik valami közül. Ez az igeképzős alak a "pro-" előtagot tartalmazza, ami azt jelenti, hogy előre vagy kifelé, és a "minere" ige, ami pedig azt jelenti, hogy emelkedik vagy emelkedik.

A "prominens" szó használata és kialakulása az angol nyelvben történt meg. Az angolban a 17. század végén jelent meg először a "prominent" szó, és hasonlóképpen jelentett valamit, ami kiemelkedik vagy feltűnő. A szó eredeti jelentése a fizikai térben való kiemelkedést vagy emelkedést írta le.

A "prominens" szó ma már egy általánosabb értelemben is használatos, és nem csak fizikai térbeli kérdésekre vonatkozik. Például egy prominens személyiséget olyan embernek nevezünk, aki vezető vagy fontos pozícióban van egy adott területen, és nagy hatást gyakorol másokra.

Összességében tehát a "prominens" szó eredete a latin "prominere" igére vezethető vissza, amelynek jelentése előreugrik vagy kiemelkedik. A szó használata az angol nyelvben alakult ki, és ma már egy általánosabb értelemben is használatos.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A város prominens épületei messziről láthatóak.
2. A politikus prominens szerepet játszott a választási kampányban.
3. A prominens üzletember sokat tesz a jótékonykodásért.
4. Az újságíró prominens cikkben tárgyalta a legfrissebb eseményeket.
5. Az iskola prominens diákjai rendszeresen elnyerik a díjakat.
6. A művész prominens festményeket állított ki a galériában.
7. Egy prominens tudós fejlesztette ki a legújabb technológiát.
8. Az orvosok között van néhány prominens szakember is, akik számos betegséget gyógyítottak már.
9. A híres zenész egy prominens résztvevője volt a fesztiválnak.
10. A filmben prominens szerepet kapott az ifjú tehetségű színész.

Rokonértelmű szavak

kiemelkedő, jelentős, fontos, kiemelt, meghatározó, vezető, domináns

Fonetikus átírás

[prominɛns]

Betűrendben közeli szavak

proli, proliferáció, prológus, prolongál, promenade, prominens, promiszkuitás, promóció, promotálás, promóter, prompt,