JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

promenade

promenade szó jelentése

A "promenade" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben az alábbiak szerint értelmezhető: 1. Sétány: A promenade egy olyan terület vagy út, amelyet kifejezetten a sétálásra és kikapcsolódásra szántak. Általában közvetlenül a tengerparton vagy folyóparton található, és széles, aszfaltozott vagy kőburkolatú. 2. Szabadtéri sétálóhely: A promenade egy olyan nyilvános hely, amelyet emberek sétálnak, pihennek vagy találkoznak egymással. Ez lehet városi parkban, üzleti negyedben vagy turisztikai területen is. 3. Séta alkalmával bemutatott öltözék: A promenade eredeti jelentése a francia "promener" igéből származik, ami "sétálni" jelentést hordoz. Régen a "promenade" a társasági élet része volt, amikor az emberek felöltöztek és sétáltak egy meghatározott területen vagy épület előtt. Összességében a "promenade" szó magyarul a sétálásra, pihenésre és társasági életre utaló fogalmakat tartalmazza.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "promenade" szó eredetileg francia eredetű, és a 17. századi francia "se promener" kifejezésből származik, ami "sétálni" vagy "gyalogolni" jelent. Ezt a kifejezést a latin "promenare" névből alakították ki, ami szintén azt jelenti, hogy "sétálni".

A szó eredete valószínűleg az olasz nyelvben található, mivel az olaszban is megtalálható a "promenare" kifejezés, ami ugyanazt jelenti. Az olaszban a szó eredetileg arra utalt, hogy valaki a kikötőben sétáljon fel és le.

A promenade fogalmát először Párizsban használták a 18. században, amikor egyre népszerűbbé váltak az utcán történő séták. Később a promenade olyan helyekre is kiterjedt, mint például parkok, terek vagy híres sétányok.

A promenade szó jelentése az idők során bővült és átalakult. Ma már nemcsak a sétálást vagy gyaloglást jelenti, hanem olyan helyet is, amely alkalmas a séta vagy a kikapcsolódás céljából. Emellett a táncos rendezvényekre is utalhat, amikor az emberek a táncparketten sétálnak és bemutatják a ruháikat.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A városközpontban gyönyörű promenade található, ahol sétálhatunk és élvezhetjük a kilátást.
2. A tengerparton hosszú promenade fut végig, amelyen turisták és helyiek is sétálnak.
3. A parkban egy kis kígyózó promenade vezet keresztül a virágágyások között.
4. A városi promenade-on rengeteg étterem és üzlet található, így sok lehetőségünk van vásárlásra és étkezésre.
5. Az esküvőn a boldog pár a gyönyörű tóparti promenade-on vonult végig a vendégek tapsolása közepette.
6. A naplemente után sokan gyűlnek össze a parti promenade-on, hogy élvezzék az esti fényeket és hangulatot.
7. Egy séta során felfedeztem egy rejtett promenade-ot a város peremén, ahonnan csodás kilátás nyílt a hegyekre.
8. Az új bevásárlóközpont mellett épült egy modern promenade, amely kínál szórakozási lehetőségeket és üzleteket is.
9. A biciklis promenade tökéletes hely az aktív kikapcsolódásra, hiszen biztonságosan kerékpározhatunk itt távol az autóktól.
10. A turisták élvezettel sétálnak végig a híres folyóparti promenade-on, melynek során megcsodálhatják a város nevezetességeit.

Rokonértelmű szavak

sétány, sétaút, sétálóutca, korzó, városi sétaút, tengerparti sétány, parti sétány

Fonetikus átírás

[pɹɒməˈneɪd]

Betűrendben közeli szavak

proletariátus, proli, proliferáció, prológus, prolongál, promenade, prominens, promiszkuitás, promóció, promotálás, promóter,