JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

pömpsz

pömpsz szó jelentése

A "pömpsz" egy informális szleng kifejezés a magyar nyelvben, amelyet általában a fiatalabb generációk használnak. A szó jelentése és fogalma nagyban függ a kontextustól, de általában pozitív vagy elismerő értelemben használják. A "pömpsz" kifejezést gyakran alkalmazzák, hogy valaki vagy valami divatos, stílusos vagy látványos. Egy ruhadarabra, hajviseletre vagy sminkre is vonatkozhat, amely egyedi vagy extravagáns megjelenést kölcsönöz valakinek. Például, ha valaki azt mondja: "Az új ruhád nagyon pömpsz!", akkor azt jelenti, hogy a ruha nagyon trendi és feltűnő. Emellett a "pömpsz" szó használható olyan személyekre is, akik kiemelkednek a tömegből, magabiztosak és erőteljesen kifejezik saját stílusukat. Például, ha valaki azt mondja: "Ő egy igazi pömpsz figura!", akkor azt jelenti, hogy az illető önállóan és magabiztosan viselkedik. Fontos megjegyezni, hogy ez egy informális kifejezés, amely gyorsan változhat és eltérő értelmet nyerhet a különböző beszélők vagy csoportok között.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "pömpsz" szó egy jelző, amelyet általában a divat és a stílus túlzottan feltűnő vagy túlzó megjelenésére használnak. A szó eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg az angol "pompous" szóból ered.

Az "pompous" kifejezést először a 15. században használták az angol nyelvben, és eredetileg a túlzottan díszes, nagyobbnak tűnő ruházatra utalt. A szó jelentése később kibővült, és átvitt értelemben arra a viselkedésre, beszédre vagy stílusra is alkalmazták, amely túlzottan öntelt vagy beképzelt volt.

A "pömpsz" magyar változata vélhetően az angol "pompous" szóból alakult át, és az évek során bekerült a magyar nyelvhasználatba. A szó kialakulását befolyásolhatta az angol nyelvből átvett divat- és stílusterületekkel kapcsolatos szavak elterjedése is.

Fontos megjegyezni, hogy a "pömpsz" egy informális kifejezés, amely inkább mindennapi beszédben vagy laza kommunikációban használatos.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Nem szeretem, ha valaki túl pömpös stílusban beszél.
2. A ruhája olyan pömpös volt, hogy alig fért el a szekrényben.
3. Az előadók mindig pömpös ceremóniával kezdik a koncertet.
4. A lakodalomban mindenki pömpös öltözékben jelent meg.
5. A királyi palotában minden részlet pömpös és díszes.
6. A nagyvállalatok vezetői gyakran pömpös szavakkal kommunikálnak.
7. Csak egy egyszerű, nem pömpös esküvőt szeretnék szervezni.
8. A művészeti kiállításokon mindig láthatunk pömpös festményeket és szobrokat.
9. Az új épület pompás és pömpös homlokzattal büszkélkedik.
10. Az ünnepség végén a díszvendégek pömpös autókkal távoztak.

Rokonértelmű szavak

pörgős, vidám, pattogós, lendületes, energikus, élénk, pezsgő, vibráló

Fonetikus átírás

A 'pömpsz' szó fonetikus átírása a következő lehet: [pømpsz].

Betűrendben közeli szavak

polyák, pomádé, pomológia, pompa, pompás, pömpsz, pondró, pongyola, pontifex, ponton, pontosság,