pasztörizálás
pasztörizálás szó jelentése
A 'pasztörizálás' egy olyan folyamat, amely során az élelmiszereket melegítik és hűtik, hogy csökkentsék vagy teljesen megsemmisítsék a baktériumokat, vírusokat és más kórokozókat anélkül, hogy az élelmiszer szerkezetét és ízét jelentősen befolyásolnák. A pasztörizálást általában a friss tej és a gyümölcslevek előállításához alkalmazzák. Ez a folyamat hozzájárul az élelmiszerbiztonság javításához, mivel az alacsony hőmérsékleten végzett pasztörizálás elpusztítja vagy csökkenti a potenciálisan veszélyes mikroorganizmusok számát.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "pasztörizálás" szó eredetileg a francia "pasteurisation" szóból származik. A kifejezés Louis Pasteur nevéből származik, aki a 19. században francia vegyész és mikrobiológus volt.
A pasztörizálás eljárását Pasteur fejlesztette ki az élelmiszerek tartósítására. Ezt az eljárást alkalmazva sikerült csökkentenie vagy teljesen elpusztítania a kórokozó mikroorganizmusokat az élelmiszerekben, különösen a tejben. Ezáltal növelte az élelmiszerek biztonságosságát és hosszabb ideig tarthatóvá tette őket.
A "pasteurisation" szó egyesített alakban használatos, mivel általános eljárásról van szó, amely többek között magában foglalja az élelmiszeripari termékeket, például tejtermékeket, gyümölcsleveket és söröket is.
Egyes források szerint a "pasteurisation" szó etimológiája a latin "pastor" (pásztor) szóból eredeztethető, ami utalhat arra, hogy Pasteur megvédte az emberi egészséget azáltal, hogy csökkentette vagy megszüntette a kórokozók jelenlétét az élelmiszerekben.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. A tejiparban a pasztörizálás elengedhetetlen, hogy biztonságos és hosszan eltartható termékeket állítsanak elő.
2. Az almafákról szedett gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni és pasztörizálni a betegségek megelőzése érdekében.
3. A pasztörizált levesek és szószok kényelmes alternatívát jelentenek az otthoni főzés helyett.
4. A pasztörizálás során a magas hőmérséklet segít elpusztítani a baktériumokat és csökkenti a romlás kockázatát az élelmiszerekben.
5. Nem minden gyümölcslét pasztörizálnak, de ez a folyamat általában javítja az ital minőségét és meghosszabbítja az eltarthatóságát.
6. A pasztörizált tejszín tökéletes választás, ha biztonságosan szeretnénk felhasználni sütemények vagy fagylaltok készítéséhez.
7. Az üvegben tárolt pasztörizált paradicsomszósz egyszerűen felhasználható tésztákhoz vagy pizza alapnak.
8. A pasztörizált tojáskrém megakadályozza a salmonella fertőzést, így biztonságosan készíthetünk vele tojásos ételeket.
9. A pasztörizált sör hosszabb ideig eltartható és megtartja a friss ízét.
10. A pasztörizálás technikáját sok más élelmiszeripari ágazatban is alkalmazzák, mint például a gyümölcslé-, bor- vagy sörkészítésben.
Rokonértelmű szavak
melegítés, hőkezelés, sterilizálás
Fonetikus átírás
[pasztøriza:lɑːʃ]
Betűrendben közeli szavak
passzív, passziválás, passzus, pasztilla, pasztoráció, pasztörizálás, pásztorjáték, pásztoróra, pát, pata, patella,