JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

ozmózis

ozmózis szó jelentése

Az "ozmózis" kifejezés a biológiában használatos, és egy olyan természeti folyamatot jelent, amely során a víz vagy más folyadék oldószerben oldott anyagok áramlanak egy magasabb koncentrációjú oldatból egy alacsonyabb koncentrációjú oldatba. Az ozmózis folyamata akkor következik be, ha két oldatot egy szemipermeábilis (áteresztő) membrán választ el egymástól. A membrán olyan részecskéket enged át, amelyek mérete és töltése lehetővé teszi számukra a diffúziót. Az ozmózis során a vízmolekulák a kevésbé koncentrált oldatból áramlanak a magasabb koncentrációjú oldatba annak érdekében, hogy kiegyenlítődjenek az oldott anyagok között. Az ozmózis jelensége nagyon fontos szerepet játszik az élő organizmusokban, például a növényekben és az állatokban. A növényi sejtek például képesek vizet felszívni a gyökereiken keresztül az ozmózis révén. Az emberi testben is jelen van az ozmózis, például a vesék működése során, amikor a vizeletet termelik. Az ozmózisnak fontos szerepe van az anyagok transzportjában és a sejtek homeosztázisának fenntartásában.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 2 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

Az "ozmózis" szó eredetileg a görög "ὠσμός" (ōsmós) kifejezésből származik, amelynek jelentése "illat" vagy "szag". Az ozmózis fogalmát először 1748-ban írta le Jean Antoine Nollet francia fizikus, aki a vízben oldott anyagok áthaladását vizsgálta. Azt tapasztalta, hogy a vízmolekulák természetes módon haladnak az oldószerben feloldott anyagok koncentrációkülönbsége szerint.

A "ozmózis" kifejezést azután Thomas Graham brit kémikus használta először 1854-ben, hogy kidolgozta a diffúzió és az ozmózis közötti különbséget. Az ozmózis jelenségét a vízmolekulák mozgása hajtja, amelyek diffundálnak egy alacsonyabb koncentrációjú oldatba egy magasabb koncentrációjú oldatból.

Az "ozmózis" szó tehát eredetileg a virágok illatára utalt, de később átvette a vízmolekulák mozgását leíró jelenség nevét is.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. Az ozmózis a víz molekulák spontán áramlása egy olyan membránon keresztül, amelyen csak az oldószer molekulák képesek áthatolni.
2. A növények gyökereiben az ozmózis segítségével szívják fel a vizet és a tápanyagokat a talajból.
3. Az ozmózis az élő organizmusok sejtjeiben is megtörténik, ami lehetővé teszi a víz és más anyagok be- és kilépését a sejtekbe.
4. A vizeletképzés folyamata során az ozmózis segítségével történik a víz visszaszívása a vesékben.
5. Az ozmózis jelentős szerepet játszik az emberi testben is, például a bőrön keresztül történő folyadékvesztés esetén.
6. Az oszcilloszkópon keresztül megfigyelhető az ozmózis folyamata a sejtekben.
7. A tengeri halaknál az ozmotikus nyomás kiegyenlítésére speciális szervek fejlődtek ki.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak példamondatok, és nem feltétlenül tartalmazzák a teljes információt vagy pontos leírást az ozmózisról.

Rokonértelmű szavak

vízmozgás, vízforgalom, vízátáramlás

Fonetikus átírás

/ɒzm'oʊzɪs/

Betűrendben közeli szavak

oxyológia, oz, őzbak, őzike, ozmium, ozmózis, ozonizátor, özvegy, őzsuta, , pác,