JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

nitrát

nitrát szó jelentése

A 'nitrát' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A nitrát egy vegyület, mely a nitrogén és az oxigén kémiai kötéséből keletkezik. Kémiai képletje NO₃⁻, vagyis egy nitrogénatom, melyet három oxigénatom vesz körül negatív töltéssel. A nitrátok ionos vegyületek, melyeket gyakran találunk a természetben. A nitrátok fontos szerepet játszanak az ökológiában és a mezőgazdaságban. A talajban lévő nitrátok tápanyagként szolgálnak a növények számára, segítve a fejlődésüket és növekedésüket. Azonban túlzott mennyiségű nitrát jelenléte a talajban környezeti problémákat okozhat, például a felszíni vizek szennyeződését. Emellett a nitrátok szerepet játszanak az élelmiszeriparban is. A húskészítmények tartósítására gyakran használnak nitrátokat vagy nitriteket, mivel gátolják a baktériumok és más mikroorganizmusok növekedését, így segítik az élelmiszerek eltarthatóságát és biztonságosságát. Az egészségügyben a nitrátok fontosak, mivel a testben nitrogén-monoxidot (NO) képeznek. Az NO szerepet játszik az erek tágulásában, ami hatással van a vérnyomásra. Ezenkívül a nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtek közötti kommunikációban is. Fontos kiemelni, hogy túlzott mértékű nitrátbevitel potenciálisan egészségügyi kockázatokkal járhat, például megnöveli a rákkeltő vegyületek képződésének kockázatát. Ezért fontos az élelmiszerekben található nitrátok és nitritek mennyiségének figyelemmel kísérése és szabályozása.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "nitrát" szó az ógörög nyelvből ered, ahol a "nitron" (νίτρον) jelentése "nátrium karbonát". A nitron szó valószínűleg az óegyiptomi nyelvből származik, ahol a "netjeri" szó hasonló jelentéssel bírt. Az óegyiptomiak már régóta ismerték és használták a nátrium karbonátot az élelmiszerek tartósítására és a fűszerek előállításához.

A nitrát kifejezés az 1700-as években került be a modern tudományos nyelvbe. Az első leírása Jean-Antoine Chaptal francia kémikus nevéhez köthető, aki 1799-ben publikálta munkáját, amelyben részletesen leírta a nitrátok kémiai tulajdonságait és előállításuk módszereit. A kifejezés eredetileg az anyagok kémiai összetételére utalt, de később általánosan elterjedt a vegyületekkel kapcsolatosan.

Az etimológiai eredete tehát visszavezethető az óegyiptomi és ógörög nyelvekre, majd onnan terjedt el a modern tudományos nyelvbe.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A nitrát vegyületek fontos szerepet játszanak az agráriumban, mivel tápanyagot biztosítanak a növényeknek.
2. A túlzott nitrát bevitel egészségügyi kockázatokkal járhat.
3. A vízben oldott nitrátok hozzájárulhatnak az algavirágzás kialakulásához.
4. A nitrátok jelenléte a talajban hatással van a talajerózióra.
5. A nitrátok fontosak a robbanóanyagok és lőporok előállításában.
6. Az élelmiszerekben található magas nitrátszint egészségügyi problémákat okozhat.
7. Az orvosom javasolta, hogy kerüljem a magas nitráttartalmú ételeket a vérnyomásproblémák miatt.
8. A nitrogén-nitrát a talajban elérhető formája a növények számára.
9. A nitrogén-nitrát gyorsan lebomlik és elmosódik a talajvízbe.
10. Az ipari folyamatok során sok nitrát kerül a környezetbe, ami környezetszennyezést okozhat.

Rokonértelmű szavak

salétrom, nitrogén-monoxid, nitrogén-trioxid

Fonetikus átírás

/nitrɑːt/

Betűrendben közeli szavak

nincs, Niobé, nióbium, nipp, nirvána, nitrát, nitrifikáció, nitrifikáló baktériumok, nitrit, nitt,