JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

marinad

marinad szó jelentése

A 'marinád' szó egy kölcsönszó, amely az olasz "marinato" szóból ered, és a magyar nyelvben is használatos. A marinád egy folyadék vagy páclé, amelyet ételek ízesítésére és tartósítására használnak. Általában húsféléket, halakat vagy zöldségeket áztatnak bele, hogy gazdagabb ízt és aromát adjanak nekik. A marinádot általában olaj, ecet vagy citruslé alapú fűszerekkel és egyéb ízesítőkkel készítik, mint például fokhagyma, hagyma, gyógynövények vagy fűszerek. Az áztatás időtartama általában néhány órától akár több napig is terjedhet, attól függően, hogy milyen intenzív ízt és mennyi időre szeretnénk a pácot az ételbe juttatni. A marinád segítségével az étel puha és ízletes lesz, valamint hosszabb ideig eltartható maradhat.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "marinád" szó eredete a francia "marinade" kifejezésre vezethető vissza. A marinade szó jelentése eredetileg a húsok vagy halak ízesítésére, puhítására szolgáló folyadékot jelölte. A francia "mariner" igéből származik, ami annyit tesz, hogy "tengerészettel foglalkozik".

A marinade eredetileg a hajósok által használt fűszeres folyadék volt, amelyben a húsokat vagy halakat áztatták, mielőtt hosszú utazásra indulnának. Ez az eljárás segített megőrizni és ízesíteni az élelmiszereket a hosszú tengeri utazások során.

A "marinád" szó később bekerült más nyelvekbe is, beleértve az angolt is, ahol "marinade" néven ismert. Az etimológiai elemzés szerint a francia "marinade" szó eredete közép-latinból, a "marinus" (tengerészeti) szóból származik.

Az idő múlásával a marinade fogalma kibővült és általánosabb értelemben kezdtek használni. Ma már nemcsak húsokat és halakat áztatunk benne, hanem zöldségeket, tofu-t vagy akár gyümölcsöket is. A marinádok különböző fűszerek, olajok, savas összetevők (pl. citromlé vagy ecet) és más ízesítők kombinációja lehetnek, amelyek segítenek fokozni az étel ízét és aromáját.

Szófaja és helyesírása

Főnév

Példamondatok

1. A hús ízletes volt, mert előtte egy finom marinádban pihent.
2. A friss zöldségeket egy pikáns marináddal öntöztük meg.
3. A halat citromos marinádba tettük, hogy még ízletesebb legyen.
4. Az étteremben különleges marináddal készítik a grillcsirkét.
5. A tofut szójaszószos marinádba áztattuk, hogy fokozzuk az ízét.
6. Az olajbogyót egy gyümölcsös marináddal tettük üvegbe.
7. A sült gombát fokhagymás marinádban pácolták meg előtte.
8. A salátaleveleket balzsamecetes marináddal locsolták meg.
9. A csirkecombokat mézes-mustáros marinádban sütötték ropogósra.
10. A grillezett zöldségekhez egy friss bazsalikomos marinád kiváló kiegészítést nyújtott.

Rokonértelmű szavak

mártás, fűszeres lé, páclé, pác, öntet, fűszeres mártás

Fonetikus átírás

/mɑrɪnɑːd/

Betűrendben közeli szavak

manezs, mangold, mantrazas, margin, marginalizalt, marinad, mashup, maszkulinitas, maszt, megaron, melanzs,