macerál
macerál szó jelentése
A "macerál" szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben a következőképpen definiálható: 1. Szó szerinti jelentése: áztatás, beáztatás, feláztatás. 2. Kémiai értelemben: egy anyagot hosszabb ideig egy oldószerben áztatni vagy kivonni belőle olyan összetevőket, amelyek vízzel nem oldódnak vagy csak nehezen oldódnak. Ezáltal az anyagban található hatóanyagok, aromák, illatanyagok vagy színek kioldódnak az oldószerbe. A macerálást gyakran alkalmazzák gyógyszerek, alkoholos italok (pl. likőrök), illatosított olajok vagy kozmetikai termékek előállításában. 3. Étkezési szempontból: bizonyos élelmiszereket (pl. gyümölcsöket, zöldségeket) egy folyadékban hosszabb ideig áztatni vagy állni hagyni, hogy ízeket adjon az ételnek, vagy például pálinkák készítésénél a gyümölcsök aromáit és illatát kioldja az alkoholba. 4. Botanikailag: a növények részeinek (pl. levelek, virágok, gyökerek) egy oldószerben való áztatása vagy keverése, hogy a hatóanyagokat, illóolajokat vagy színanyagokat kioldjuk belőlük. 5. Átvitt értelemben: egy adott helyzetben vagy téma körül való mélyreható elmélkedés, így jelentheti a gondolkodásban való elmerülést, elmélyülést is. Fontos megjegyezni, hogy a "macerál" szó eredetileg a latin "macerare" igéből származik, ami "áztatni" vagy "morzsálni" jelentést hordoz.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "macerál" szó eredete a latin "macerare" igéből származik, amelynek jelentése "beáztatni", "beáztatni valamit folyadékba". Ez az igeképzésű szó a macer- gyökön alapul, amelynek jelentése "puha", "lágyított". A maceráció folyamatában az anyagot hosszabb ideig egy folyadékba áztatják, hogy a kívánt hatóanyagok kioldódjanak belőle.
A macerál szó kifejezést először a 17. században használták a gyógyszertudományban és a kémiában. Az eljárás során növényeket vagy más anyagokat áztattak különböző oldószerekben (például alkoholban vagy vízben), hogy kivonják belőlük az aktív vegyületeket. A macerálás egyik legismertebb példája a gyógynövények alkoholban történő áztatása, amelyből készítik az alkoholos tinktúrákat.
Az etimológiai eredet mellett érdemes megemlíteni, hogy a macerálás eljárását már régóta alkalmazzák a konyhaművészetben is. Például az olajok ízesítésére vagy pácolásra használják a gyógynövényeket vagy fűszereket.
Összefoglalva, a "macerál" szó eredete a latin "macerare" igében található, amelynek jelentése "beáztatni". A szó kialakulása és használata a gyógyszertudományban és a kémiában kezdődött, de később elterjedt a konyhaművészetben is.
Szófaja és helyesírása
ige
Példamondatok
1. A gyógynövényeket macerálással lehet kivonatolni.
2. A borászok gyakran alkalmazzák a szőlő bogyók macerálását a bor készítése során.
3. A húsokat előszeretettel macerálják fűszerekkel és olajjal, hogy ízesek legyenek.
4. A légyölő szerek gyakran tartalmaznak növényi alapanyagokból macerált kivonatokat.
5. A parfümökben is alkalmazható a virágok vagy gyümölcsök macerálása az illatanyagok kinyerésére.
Rokonértelmű szavak
áztat, áztogat, áztatózik, fakózik, puhít, pácol, tartósít
Fonetikus átírás
/mɒt͡ʃɛˈraːl/
Betűrendben közeli szavak
lyuk, lyukacs, lyukacsos, lyukas, lyukasztás, macerál, machiavellisztikus, machiavellizmus, macsánka, macséta, macskaköröm,