JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

lidérc

lidérc szó jelentése

A "lidérc" szó a magyar néphitben és folklórban gyakran emlegetett lény, melyet általában rémalaknak tartanak. A lidérc egyfajta boszorkány vagy démon, amely éjszaka jelenik meg, és általában rémálmokat okoz az embereknek. Gyakran úgy képzelik el, mint egy kísérteties alakot, amely ágy fölött lebegve ül az alvó ember mellkasán vagy torkán, és megnehezíti a lélegzést. A lidérc fogalma a magyar néphagyományban gyökerezik, és számos folklórban és hiedelemben találkozhatunk vele. Az emberek régebben sokféle védekezési módszert alkalmaztak ellene, például rózsavízzel kenték be az ágyat vagy szenteltvízzel locsolták meg otthonukat. Sokan úgy vélják, hogy a lidérc csak akkor jelenhet meg, ha valaki rossz dolgot tett vagy valamilyen bűnt követett el. A lidérc szó jelentése tehát egy olyan mitikus lény vagy rémalak, amely a hagyomány szerint éjszaka jelenik meg, álmokat okozva az embereknek. Bár ezek a hitrendszerek és hagyományok mára kevésbé élnek a mindennapi életben, a lidérc fogalma továbbra is része a magyar kultúrának és folklórnak.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "lidérc" szó a magyar nyelvben használatos, és eredetileg egy rémisztő jelenséget vagy lényt jelent. A lidérc hagyományosan egy olyan lény, amely éjszaka jelenik meg és ijesztgeti az embereket. Gyakran leírják úgy, mint egy alakot, amely test nélkül repked vagy lebeg.

A szó eredete bizonytalan, de több elmélet is létezik a kialakulására vonatkozóan. Egyesek szerint a lidérc eredete a török "yılan irtashi" szóhoz kapcsolódik, ami kígyóirtó jelentést hordoz. Ezután a szó átalakult "lidérc" formába. Mások szerint az eredeti formája a közép-ázsiai "lidir" volt, ami démoni lényt jelentett.

Az etimológia mellett azonban fontos megemlíteni a folklorisztikai vonatkozásokat is. A lidérc fogalma szorosan kapcsolódik a magyar néphitvilágba és hiedelmekhez. A lidércet gyakran társították rémálmokkal és alvajárással, illetve az álmokkal való kapcsolattal.

Összességében elmondható, hogy a "lidérc" szó eredete nem teljesen tisztázott, de összetett jelentéssel és kapcsolódással rendelkezik a magyar néphagyományhoz.

Példamondatok

Példamondatok:
- Az elmúlt éjszaka ismét lidérceim voltak.
- A lidércűzőknek van tapasztalatuk a természetfeletti lények elleni védekezésben.
- Nem hiszek a lidércekben és más paranormális dolgokban.

Rokonértelmű szavak

Rokonértelmű kifejezések: rémálmok, álomkísértések, démonok, boszorkányos csapdák.

Betűrendben közeli szavak

licenc, líceum, licitálás, lícium, líd, lidérc, lidércnyomás, liezon, liferál, Ligatúra, liget,