kulen
kulen szó jelentése
A "kulen" szó a magyar nyelvben egy húskészítményt jelöl, amely a horvátországi és szerbiai vajdasági konyha része. A kulen eredetileg füstölt és fűszerezett sertéshús, amely hosszan érlelődik. A főzőműhelyekben leggyakrabban disznócomb vagy tarja felhasználásával készül, amelyet apróra darálnak, majd sóval, fokhagymával és egyéb fűszerekkel kevernek össze. Ezután a masszát bélbe töltik, majd hagyják érlelődni és szárítódni. A kulen előállítása időigényes folyamat, amely hagyományosan kézzel történik. Az érlelés időtartama lehet néhány hét vagy akár több hónap is. A húst speciális pincékben vagy száraz helyeken tárolják, amelyek optimális hőmérsékleten és páratartalomban biztosítják az érés folyamatát. A kulent általában vékony szeletekre vágva vagy felszeletelt formában fogyasztják hideg előételként vagy snackként. Nagyon jellemzőek rá a füstös ízek és a pikáns ízvilág. Fontos megjegyezni, hogy a "kulen" szó más jelentéssel is bírhet egyes nyelveken vagy kultúrákban.
Értékeld a meghatározást!
A szó eredetete, etimológiája
A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!
A "kulen" szó eredete és kialakulása a balkáni régióra, konkrétan Horvátországra vezethető vissza. A kulen egy hagyományos, füstölt kolbászfajta, amely jellemzően sertéshúsból készül.
Az etimológiai eredet a szláv nyelvterületre utal. A szó valószínűleg a horvát vagy szerb nyelvből ered, és a "kolbász" vagy "kolbászfajta" jelentésű "kobasica" szóból alakult ki. Az elnevezésnek több változata is létezik a környékbeli nyelveken, például az albán "kullë", a bolgár "кулен" (kulen), vagy a román "colan".
A kulen korábban leginkább házi készítésű termék volt, amelyet hagyományos módszerekkel állítottak elő. A sertéshúst apróra vagdalták és fűszerekkel (például fokhagyma, pirospaprika) keverték össze. Ezután a masszát bélbe töltötték, majd füstöléssel érlelték.
A kulen ma már nemcsak Horvátországban népszerű, hanem az egész világon elismert és kedvelt csemege. A hagyományos elkészítési módszereket sokszor modern technológiával is kombinálják, hogy minőségi és ízletes terméket állítsanak elő.
Szófaja és helyesírása
főnév
Példamondatok
1. A konyhában találtam egy felejtett külent.
2. A húsvéti sonka mellé mindig külent szoktunk enni.
3. Szeretem a frissen füstölt külent reggelire.
4. A vendégeknek finom párolt külent szolgáltam fel ebédre.
5. Kérlek, vásárolj meg a boltban néhány szelet külent!
6. Az ünnepi vacsorán minden évben tálalnak sült külent.
7. A helyi piacról vásároltam friss kolbászt és kulent.
8. Az étterem specialitása a házi készítésű külenszalonna.
9. Egy jó bor mellé mindig jól esik néhány szelet külenszalonna.
10. Készítsünk egy finom szendvicset, és tegyünk rá vékony szeleteket
Rokonértelmű szavak
hurka, kolbász, kolozsvári, szalonna, füstölt sonka
Fonetikus átírás
/ˈkulin/
Betűrendben közeli szavak
krizma, kromatida, kromoszomaszerelveny, kruton, kukker, kulen, kvargli, kvircedli, labikra, lamantin, lamentalni,