JelentéseEredeteSzófaja Példamondatok

kontinuitás

kontinuitás szó jelentése

A 'kontinuitás' szó jelentése és fogalma a magyar nyelvben: A 'kontinuitás' egy olyan fogalom, amely a folytonosságra, összefüggésre, tartós állapotra utal. Gyakran használjuk arra, hogy leírjuk egy folyamat vagy eseménysorozat zavartalan és megszakításmentes folytatódását. Például, a kontinuitás fogalmát gyakran alkalmazzuk a történelemben, az üzleti világban vagy akár az életünkben is. Ha valami kontinuitást mutat, az azt jelenti, hogy egy adott tevékenység vagy állapot megszakítás nélkül folytatódik vagy változatlan marad egy bizonyos időszak alatt. A kontinuitás nem csak időbeli összefüggéseket ír le, hanem közvetlenül kapcsolódik a stabilitáshoz és állandósághoz is. Például egy vállalkozás sikeres működése hosszú távon és folyamatos fejlődése kontinuitást jelezhet. Összességében tehát a 'kontinuitás' szó a magyar nyelvben azt jelenti, hogy valami folyamatosan és zavartalanul tart valamennyi időn keresztül.

Értékeld a meghatározást!
(Pozitív: 0 / Negatív: 0)

A szó eredetete, etimológiája

A szavak etimológiája gyakran erősen bizonytalan, és több feltételezés is előfordulhat!

A "kontinuitás" szó eredete a latin "continuitas" szóból származik, amelynek jelentése "összetartás", "egység". A latin szó az "continuus" melléknévből alakult ki, ami "összefüggő", "egészen végig tartó" jelentést hordoz. A "continuus" szó pedig a "con-" előtaggal, ami azt jelenti, hogy valami közös vagy együttes, és a "tinuus" igei gyökkel, ami azt jelenti, hogy valami folyik vagy tart.

Az eredeti latin szó használata során elsősorban az időbeli és térbeli folytonosságot fejezte ki. Az angol nyelvben a "continuity" kifejezés már a 14. századtól használatos volt, míg a magyar nyelvbe az 1700-as években került át.

A kontinuitás fogalma nagyon fontos a tudományos és filozófiai területeken is. A matematikában például a folytonos függvényeket írják le ezzel a fogalommal, amelyek minden pontban össze vannak kapcsolva egymással anélkül, hogy hirtelen ugrásokat tennének. Emellett a kontinuitást gyakran használják az időbeli és történelmi összefüggések, valamint a társadalmi és kulturális változások elemzésére is.

Összefoglalva, a "kontinuitás" szó eredetét a latin "continuitas" szóból eredeztethetjük, amelynek jelentése "összetartás" vagy "egység". A fogalom idővel matematikai, tudományos és filozófiai kontextusokban is fontossá vált.

Szófaja és helyesírása

főnév

Példamondatok

1. A színházban fennálló kontinuitás biztosítja, hogy a darabok egymásra épüljenek.
2. Az üzletben tapasztalható kontinuitás garantálja a zavartalan működést.
3. A vállalat vezetése kiemelkedően fontosnak tartja a dolgozók közötti kommunikáció kontinuitását.
4. A sikeres kapcsolatokban a bizalom és az együttműködés kontinuitása elengedhetetlen.
5. A tanulásban nagy jelentősége van az ismeretek folyamatos kontinuitásának.
6. Az időjárás változása miatt néha nehéz fenntartani a mezőgazdasági termelés kontinuitását.
7. A sportolók eredményességének hátterében gyakran megtalálható a szigorú edzéstervek és az edzővel való folyamatos kommunikáció kontinuitása.
8. A hosszú távú tervek megvalósítása érdekében fontos a projektek kontinuitásának fenntartása.
9. A tudományos kutatásokban elengedhetetlen a kísérletek eredményeinek pontos dokumentálása és a kutatómunka kontinuitása.
10. Az egészségmegőrzésben kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás kontinuitása.

Rokonértelmű szavak

folytonosság, fennmaradás, egységesség, állandóság, összefüggés, következetesség

Fonetikus átírás

/kontiˈnuːitɑːs/

Betűrendben közeli szavak

konteó, kontextus, kontinentális, kontingencia, kontingens, kontinuitás, kontinuum, kontra, kontradikció, kontradiktórius,